herculanea ne voli poštenjake

Odložila kutiju sa svojim podacima pored neispravnog spremnika za smeće pa dobila kaznu

0

Ako u Puli želite odložiti otpad pored spremnika, činite to tako da nigdje nije istaknuto vaše ime i prezime, jer u suprotnom ćete dobiti kaznu. Naravno da vas ne nagovaramo da odlažete smeće na ulicu, ali čini se da vam gradsko komunalno poduzeće Herculanea to sugerira.

Jedna je građanka starog grada ovih dana dobila kaznu zbog nepropisnog odlaganja otpada samo zbog toga što je na običnoj praznoj kutiji, koju je odložila pored spremnika jer je otvor za bacanje otpada zaglavio, što se nerijetko događa, bilo istaknuto njeno ime. Djelatnici Herculanee sve su uredno fotografirali te poslali kaznu i fotografije na njenu adresu. Da je, pak, s kutije uklonila svoje podatke, prošla bi lišo.

Naša sugovornica nije nikakva šporkulja, naprotiv, jako brine o okolišu. Nikada prije, tvrdi, nije odložila ništa pored spremnika. Ali ovoga puta nije imala puno opcija. Žurila je i nije mogla kutiju vratiti doma, a spremnik nije bio tehnički ispravan. Zato je naslonila, ponavljamo, praznu kutiju na spremnik, misleći da će time djelatnicima Herculanee dati do znanja da je u kvaru. No, običnim se građanima očito ne prašta ono što se prašta recimo ugostiteljima u špici sezone, koji pune kontejnere svime i svačime, iako oni nisu uopće namijenjeni njima.

U redu, kazna koju je dobila nije visoka, 6,2 eura jer joj je prva, ali je pitanje na koji je način dokaziva. Što ako nekome idete na živce pa vam prilijepi ime na kutiju koju je odložio pored kontejnera? Nije da je takav scenarij nemoguć. Ili što da je na kutiji neko ime i prezime iz drugog grada ili, pak, inozemstva? Hoće li i u tom slučaju Herculanea slati kazne?

Prema svemu sudeći, ove su kazne namijenjene isključivo onima koji se ne skrivaju, koji ne miču svoje podatke s kutija da bi ih namjerno odložili kraj spremnika. Drugim riječima, Herculanea kao da poručuje: ako igrate pošteno, slijedi vam kazna.

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa