Policija za sutra najavljuje akciju u Puli i Rovinju. Evo što će kontrolirati

0
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Da bi se povećala sigurnost i smanjilo stradavanje svih sudionika u prometu, Prometna policija Pula će sutra, 18. listopada od 7 do 12.30 sati provesti prometnu akciju ''Kontrola nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela i nadzor vozača osobnih prijevoznih sredstava'', dok će Policijska postaja Rovinj također sutra od 12 do 15 sati na području Rovinja, Žminja, Kanfanara i Bala pojačano kontrolirati korištenje sigurnosnog pojasa i nepropisnu uporabu mobitela.

Posljednjih nekoliko godina među vozačima raste i negativni trend nezakonite uporabe mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, a koji je jedan od glavnih uzročnika stradavanja u cestovnom prometu s obzirom da vozačima odvraća pozornost s ceste, te ih ometa, a upotreba mobitela kod većine vozača može dovesti do usporavanja reakcija.

 

Sigurnosni pojasevi jedan su od elemenata zaštite vozača i putnika u motornim vozilima, namijenjeni zaštiti osoba prilikom sudara i iznenadnog zaustavljanja vozila. U trenutku prometne nesreće, funkcija sigurnosnog pojasa je da zadrži vozača i putnike u sjedištima te time spriječi izlijetanje iz vozila ili udarce tijelom o unutrašnje dijelove vozila.

Kada se vozilo kreće, zajedno s njim kreću se i sve osobe i predmeti u vozilu. Kada se vozilo sudari s drugim vozilom ili objektom na cesti ili uz cestu (npr. drvo, ograda, stup električne rasvjete), ono se naglo zaustavlja. Međutim, osobe i svi predmeti u vozilu nisu naišli na prepreku i stoga oni, poradi inercije, nastavljaju svoje kretanje u smjeru u kojem se vozilo kretalo.

Osobe koje nisu vezane sigurnosnim pojasom udaraju dijelovima tijela u prednje vjetrobransko staklo (ukoliko se prevoze na prednjem sjedalu) ili u sjedalo suvozača (ukoliko se prevoze na stražnjim sjedalima). Ukoliko dođe do zanošenja i prevrtanja vozila, osobe koje nisu koristile sigurnosni pojas, udaraju u dijelove vozila ispred sebe, u bočne dijelove vozila, u predmete i druge osobe u vozilu te, u određenim slučajevima, mogu biti i izbačene iz vozila i stradati. Stoga, kako bi se i kretanje osoba u vozilu zaustavilo istovremeno s zaustavljanjem vozila i spriječilo njihovo stradavanje, treba koristiti sigurnosni pojas.

Ne zaboravite, ne bismo trebali upotrebljavati sigurnosni pojas u automobilu zbog policije, odnosno neplaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa