onečišćenje obale na jugu Istre

Dijelovi obale još uvijek zamrljani mazutom. Ministarstvo šuti, načelnik Ližnjana također, a ravnatelj Kamenjaka najavljuje pomoć

0
Onečišćenje na otoku Ceja u Medulinskom arhipelagu
Onečišćenje na otoku Ceja u Medulinskom arhipelagu

"Nastavno na Vaš upit o stanju na otoku Ceji nakon onečišćenja, obavještavam Vas da će se u najkraćem mogućem roku izaći plovilom Lučke kapetanije na otok te s predstavnicima Županije i specijalizirane tvrtke za čišćenje utvrditi način i vrijeme čišćenja. U kontinuiranom smo kontaktu s Županijskim operativnim centrom koji je nadležan za navedenu problematiku te ćemo zajedno reagirati kako u ovoj tako i u svakoj budućoj situaciji. Razumijemo zabrinutost vlasnika te potvrđujemo da će djelatnici JU Kamenjak maksimalno pomoći u čišćenju", kaže ravnatelj Kamenjaka Slobodan Belević na upit kada će se provesti kompletno čišćenje i saniranje obale pod ingerencijom JU Kamenjak. Jer, otok Ceja ostao je još uvijek netaknut.

Da podsjetimo, na jugoistočnoj obali Istre u posljednje dvije godine dogodile su se dvije ekološke katastrofe - prva u studenom 2022. godine kada je stradalo priobalje Ližnjana i Šišana, a druga u lipnju ove godine kada je onečišćen bio sjeverni dio rta Kamenjak i neki otoci tamošnjeg arhipelaga, pogotovo Ceja.

 

Nakon oba slučaja priobalje još uvijek nije potpuno očišćeno. Nakon prve ekološke katastrofe još uvijek su ostali neočišćeni dijelovi Ližnjanskog i Šišanskog priobalja, dok je nakon drugog slučaja ostala netaknuta Ceja.

Kada je riječ o prvom slučaju, pitali smo načelnika Ližnjana Marka Ravnića da obavijesti javnosti kada će se provesti kompletno čišćenje i saniranje obale u Općini Ližnjan, te zašto to nije već učinjeno. No, on se na naš upit oglušio.

Također, ista pitanja postavili smo i Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, po čijom je ingerenciom Lučka kapetanija Pula, ali su i oni odlučili ignorirati upit. Za pretpostaviti je, dakle, da svi oni zapravo nemaju što odgovoriti, a priroda i obala i dalje čekaju.

 

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa