ODLIČNE ROLE ZELENO-ŽUTOG BEKA ZA 'MINI VATRENE'

Pozvan kao zamjena, a završio u prvoj jedanaestorci reprezentacije

0
Moris Valinčić u susretu protiv Grčke (foto: Vjeran Zganec Rogulja  / PIXSELL)
Moris Valinčić u susretu protiv Grčke (foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL)

Iako je tek naknadno pozvan da se pridruži mladoj U-21 reprezentaciji Hrvatske, nakon što je obznanjeno da će reprezentativno okupljanje zbog ozljede propustiti Dinamov veznjak Luka Stojković te mladi napadač Osijeka Anton Matković, u posljednjem petodnevnom ciklusu gdje su ‘mini vatreni’ u susretima protiv Andore i Grčke lovili mogućnost plasmana na Europsko prvenstvo, Istrin igrač Moris Valinčić u oba je susreta proveo na terenu svih 180 minuta. Izbornik mlade reprezentacija Ivica Olić pružio je priliku desnom beku sa trenutnom adresom na Drosini, iako se i u klubu tek vraćao nakon ozljede hvatajući kontinuitet u prvenstvenim susretima, koja ga je na neko vrijeme udaljila sa HNL travnjaka. No, pouzdani desni bek ovo je povjerenje vratio na najbolji mogući način čemu svjedoči i data mu minutaža unatoč aktiviranju naknadnog poziva. 

U prvom susretu s Andorom bio je vrlo dobar gdje je u ranoj fazi utakmice nakon dobrih prolaza i ‘lažnjaka’ po desnoj strani svojim ubačajima ‘zakuhao’ dvije dobre situacije pred protivničkim golom. U odlučujućem susretu s Grčkom riječanin istarskih korijena ponovno je bio vrlo aktivan, iako su pogodci za našu reprezentaciju dolazili nakon prodora po suprotnoj strani te nakon prekida.

 

Ozljeda meniskusa pred sam kraj prošle sezone privremeno je hospitalizirala Valinčića, koji je nakon toga morao odraditi i podužu rehabilitaciju, zbog čega je pauzirao posljednjih pet susreta. Tako je i početkom ove sezone, u prvih sedam kola, dobivao manju minutažu, jer je Istrin trener Paolo Tramezzani na desnom beku ipak više vjerovao iskusnijem Advanu Kadušiću. No u susretu protiv Varaždina bosanskohercegovački je nogometaš zaradio treći žuti karton, zbog čega je zamijenjen na poluvremenu, a mladi je Valinčić iskoristio priliku i u naredna se tri susreta dizao u svojoj formi. Protiv Šibenika na Šubićevcu na terenu je proveo svih 90 minuta, da bi potom u domaćoj pobjedi protiv Osijeka od strane navijača bio izabran za najboljeg igrača susreta, iako nije zabio pogodak. 

Ovaj nastup očito se dojmio i reprezentativne struke, koja je odmah idući dan aktivirala pretpoziv te je na taj način značajno uljepšala listopad Istrinom reprezentativcu te napunila  samopouzdanjem‘zeleno-žutog’ beka za kojeg se očekuje kako bi među prvom jedanaestoricom trebao istrčati i u subotu protiv Dinama. 

Moris Valinčić na Drosinu je stigao u ljeto 2023. godine iz Širokog Brijega i slovio je za najboljeg bočnog igrača bosansko-hercegovačke Premijer lige. U to se vrijeme mnogo pisalo i o interesu većih hrvatskih klubova za njega, poput Hajduka i Rijeke, no mladi je riječanin na kraju ipak završio na istarskom poluotoku. Za Istru je dosad odigrao 30 utakmica u HNL-u, uz jedan pogodak u prošloj sezoni u Varaždinu u remiju 2:2, dok se dva puta upisao u listu asistenata. Zabilježio je uz to i dva nastupa za ‘zeleno-žute’ u kup utakmicama.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa