Peđa Grbin o sve izglednijoj kandidaturi

'Biti gradonačelnik Pule za mene je čast. Zoričić nije znao napraviti ono što u gradu treba'

0
Peđa Grbin
Peđa Grbin

Bivši predsjednik SDP-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Peđa Grbin danas je, gostujući u emisiji Tolerancija Radija Pule, neizravno najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika Pule na lokalnim izborima u svibnju iduće godine.

 

„Biti gradonačelnik Pule je čast za mene, to je definitivno. Ja sam već jednom bio kandidat (2013., op. a.), tada nisam uspio. Danas su okolnosti malo drugačije, prošle su neke godine, ja sam zreliji, o nekim stvarima znam više, naučio sam puno toga, ali odluku o tome tko će biti SDP-ov kandidat na ovim izborima stranka još nije donijela. Tu će odluku naša organizacija donijeti u Puli, da vam sad kažem da će to biti kroz 2-3 tjedna, malo bih gatao, ali sigurno je da će ta odluka biti donijeta uskoro“, kazao je Grbin, odgovarajući na pitanje Daniela Sponze hoće li biti gradonačelnički kandidat SDP-a.  

"Neću špekirati s datumom, ali postoje stvari gdje naprosto nije potrebno razvlačiti, vjerujem da nećemo ni ovdje. Kolega Belas je predsjednik gradske organizacije, on će donijeti odluku o tome kad će biti sjednica Gradskog odbora koji će odlučiti o našoj kandidatkinji ili kandidatu", rekao je.

IDS neće podržati Grbina, nego Sanju Radolović?

Govoreći o svom programu u spomenutoj 2013. godini, kada je u drugom krugu izgubio utrku s Borisom Miletićem, kazao je da je prije nekoliko dana izvukao svoj program za tu godinu i bio šokiran koliko stvari je još uvijek aktualno.

„Dakle, nevjerojatno koliko se malo od onoga u 11 godina riješilo. Tada sam govorio da je problem u Puli parkiranje, gužve u prometu, pogotovo ljeti, tada sam govorio da je u Puli potrebno graditi nove vrtićke kapacitete, tada sam govorio da je jedno od rješenja za prometne gužve uvođenje pametnog, funkcionalnog sustava park&ride, gdje ti parkiraš auto, pogotovo za ljude koji dolaze sa strane ljeti, koji na ulasku u grad stvaraju dodatnu gužvu, da se parkiraju po obodu grada, a dalje idu javnim prijevozom. Tad sam govorio o tome da imamo strašan problem s brigom za strije, prvenstveno s domovima umirovljenika. Prije nekoliko dana u Medulinu je počela gradnja Centra za starije osobe, u Puli toga nema. Dakle, tužno je da ono o čemu sam govorio 2013. godine, o čemu je Sanja Radolović govorila 2021., danas još uvijek egzistira kao problem u Puli, pogotovo kada znamo da proračun, koji je prije 10 ili 15 godina bio na razini od 40 milijuna  eura, u 2024. je sto milijuna eura, dakle 2,5 puta više, a za 2025. predviđa se u još većem iznosu“, rekao je Grbin.

Odgovarajući na pitanje koliko ima istine u tome da će IDS podržati SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Pule, dok će zauzvrat SDP poduprijeti IDS-ovog kandidata za istarskog župana, Grbin je rekao: „Jedina podrška koja mi je ovdje bitna, glavna i presudna je podrška moje organizacije u Puli i bez takve podrške ja kandidat za gradonačelnika biti neću. Gradska organizacija će odlučiti tko će biti kandidat, sve druge stvari su manje bitne. Tek kad se odluči o tome s kime idemo, onda možemo s drugim strankama početi razgovarati i o mogućim koalicijama.“

Komentirajući neslužbene navode da su u IDS-u voljni podržati SDP-ovog kandidata, ali ne njega, nego Sanju Radolović kao zajedničku kandidatkinju SDP-a i IDS-a, Grbin je kazao: “Uz dužno poštovanje prema drugim političkim strankama koje i uvažavam i kudim kad smatram kad je to potrebno, odluku o SDP-ovom kandidatu donijet će pulski SDP.“

Zoričić često ne dolazi k sebi

Komentirao je i ironičnu izjavu pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića koji se „jako preplašio i par sati nije mogao doći k sebi kad je čuo Grbinovu najavu da postoji mogućnost da se kandidira".

„Čini  se da on često ne može doći k sebi i reagirati, ne može izgovoriti nijednu riječ jer mu u protivnom u tri i pol godine ne bi otišlo više od 10 pročelnika. Kad ih se pita zašto su otišli, navode problem u komunikaciji s gradonačelnikom, da naprosto ne mogu raditi svoj posao jer od gradonačelnika ne mogu dobiti jasne upute ili ga ne mogu uopće dobiti. Dakle, gradonačelnik Zoričić je od vijećnika u Gradskom vijeću dobivao podršku za proračun, osigurana su mu sredstva da može raditi svoj posao. On ta sredstva nije znao iskoristiti i nije znao napraviti ono što u Puli treba. Umjesto da se šokira i ironizira druge, neka se dokaže. Neka radi pa će onda na temelju toga Puležanke i Puležani odlučiti tko je za Pulu najbolji“, rekao je Grbin

Zoričiću najviše zamjera nečinjenje.

„Ono što mu najviše zamjeram, a toga sam se i dotaknuo kad sam spomenuo proračun: ja sam bio u Poglavarstvu prije 15-ak godina, ali tada smo svaku kunu morali preokrenuti dva ili tri puta jer naprosto šoldi ni bilo. Danas je situacija takva da Grad Pula ima sredstva o kojima se prije 15 ili 20 godina moglo samo sanjati, a realizacija kaska. I onda kada slušamo pročelnike koji su otišli, potpuno je jasno zašto je to tako. Zato što osoba koja je na čelu sustava naprosto nije dorasla kako taj sustav voditi. I onda se stvari koje su se obećavale, koje su se stavljale u proračun, ne realiziraju. Samo jedan primjer, vrtić na Sisplacu: godinama govorimo o njemu, sav višak koji je bio u proračunu za 2023. - a mislim da se radi o 4 ili 5 milijuna eura, plus akumulirani iz prethodnih godina - bio bi dovoljan da se taj vrtić izgradi, ali ne samo taj vrtić, nego da se pokrene i POS. Novigrad gradi 25 stanova, Pula to nije u stanju. Umag koliko ih je pod Bassaneseom sagradio. Medulin gradi Centar za starije, Fažanu koja radi na izgradnji doma. Dakle, jedinice lokalne samouprave koje su daleko manje od Pule mogu napraviti neke stvari koje Pula ne radi. Sisak je, recimo, uveo za mlade besplatna kina, besplatno klizanje, besplatne vrtiće. Neka se nitko ne uvrijedi, ali mislim da je Pula malo bogatiji grad nego što jer to Sisak, a ako Sisak može naći sredstva, onda bi ih morala naći i Pula. Gradonačelniku najviše zamjeram nerealizaciju onoga za što je u Puli osiguran novac“, rekao je Grbin.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa