PROMO

Kako renovirati kupaonicu: Od prvih ideja do konačne izvedbe

0

Renovacija kupaonice zahtjevan je projekt koji traži pažljivo planiranje i preciznu izvedbu. Tu se ne radi samo o zamjeni pločica i sanitarija, već i o koordinaciji različitih radova, suočavanju s neočekivanim izazovima i, naravno, suočavanju s prašinom i bukom. Kako bi rezultat bio funkcionalan i estetski zadovoljavajući, potrebno je pravilno pristupiti cijelom procesu. U nastavku se nalaze koraci koji će vam pomoći uspješno izvesti renovaciju kupaonice.

Renovacije kupaonica su opsežne i skupe te se obično provode svakih desetak godina. Odluka o renoviranju kupaonice najčešće se donosi jer je postojeća oprema zastarjela i više ne zadovoljava standarde modernog kupaonskog prostora. Ponekad je potrebno prilagoditi kupaonicu novim potrebama, poput premještanja WC-a ili preuređenja kupaonice kako bi bila pristupačna osobama s invaliditetom. Osim toga, kupaonica se često renovira prije prodaje ili iznajmljivanja nekretnine kako bi se povećala njezina vrijednost.

Prije nego što započnete s ovim projektom, važno je jasno definirati svoje ciljeve. Razmislite želite li poboljšati funkcionalnost kupaonice ili samo promijeniti njen izgled i zamijeniti dotrajalu opremu.

Koji su sve radovi potrebni za renovaciju ovisi o trenutnom stanju kupaonice. No, općenito, renovacija kupaonice uključuje sljedeće korake:

1. Uklanjanje pločica i demontaža sanitarija
Kompletna renovacija kupaonice obično započinje uklanjanjem starih pločica i demontažom sanitarnih elemenata poput tuš kabine/kade, umivaonika i WC školjke. Ovaj korak je bučan i prašnjav, pa je nakon njega potrebno temeljito očistiti prostor.

2. Instalacija novih vodovodnih i odvodnih cijevi
Ovaj korak se može preskočiti ako su postojeće instalacije u dobrom stanju. No, s obzirom na to da se renovacije kupaonica rijetko provode, preporučuje se i obnova vodovodnih instalacija kako bi se spriječili budući problemi. Vodoinstalateri postavljaju cijevi od modernih materijala (npr. višeslojnih metalnih kompozita), pri čemu posebno paze na pravilnu izvedbu nagiba i odvoda.

Tijekom renovacije kupaonice možda ćete trebati i električara za ugradnju dodatnih utičnica i rasvjete, zamjenu instalacija za bojler i perilicu rublja ili jednostavno provjeru postojeće elektroinstalacije.

3. Hidroizolacija kupaonice
Sljedeći važan korak u renovaciji kupaonice je hidroizolacija. Nakon uklanjanja starih pločica, zidne i podne površine se prvo temeljito čiste i izravnavaju prije nego što se nanesu tekući hidroizolacijski premazi. Hidroizolacija se obično izvodi u dva sloja.

Najvažnije je hidroizolirati područja koja su izložena direktnom prskanju vode, kao i podne površine koje su redovito u kontaktu s vodom za pranje i čišćenje (posebnu pozornost treba posvetiti pragovima i spojevima zidova).

4. Postavljanje pločica
Sljedeći korak odnosi se na estetski dio kupaonice. Nakon što je podloga pripremljena i kupaonica hidroizolirana, slijedi postavljanje zidnih i podnih pločica. Iako su neko vrijeme bile popularne djelomično obložene kupaonice, danas se ponovno preferira potpuno oblaganje pločicama do stropa. Pločice do stropa su preporučljive, ali i skuplje. Savjetujte se sa stručnjacima za postavljanje pločica kako biste donijeli najbolju odluku.

Ako se odlučite za djelomično oblaganje ili kupaonicu bez fuga, preostale zidne površine treba obraditi perivim bojama ili drugim prikladnim premazima.

5. Ugradnja novih sanitarija
Na kraju dolaze novi sanitarni elementi i kupaonski namještaj. Pri ugradnji nove WC školjke možete očekivati jednaku razinu buke kao i pri uklanjanju stare.

Sanitarije (tuš ili kada, WC školjka i umivaonik) se postavljaju na željena mjesta, a spojevi sa zidovima i podom se pravilno brtve prema standardima.

Danas su dostupni sanitarni elementi s raznim dodatnim funkcijama. Ovisno o vašim osobnim preferencijama i veličini kupaonice, možete se odlučiti za hidromasažnu kadu, multifunkcionalnu tuš kabinu s masažnim mlaznicama i parnom kupelji ili druge moderne opcije. Vrlo su popularne tuš kabine u ravnini s podom s odvodnom kanalicom.

Odabir umivaonika također može biti izazovan. Na tržištu postoje viseći, ugradbeni i nadgradni umivaonici različitih oblika i materijala (od keramike do prirodnog i umjetnog kamena).

Isto vrijedi i za WC školjke. Klasični WC s vanjskim vodokotlićem sve se više zamjenjuje visećim WC-om s ugradbenim vodokotlićem. To omogućuje različite visine montaže školjke, štedi prostor, olakšava čišćenje i estetski djeluje bolje.

Na kraju, preostaje montirati visokokvalitetni kupaonski namještaj od materijala otpornog na vlagu, i vaša će kupaonica zasjati u novom sjaju.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa