OSVAJALI SU MANDATE

Jedna pulska stranka postoji još samo na papiru. Njezin predsjednik završio u staračkom domu

0
Josip Anton Rupnik
Josip Anton Rupnik

Stranka za koju doslovno možemo reći da je pulska, budući da je u tom gradu 2003. i osnovana, više ne postoji, iako formalno još uvijek egzistira. Zeleni savez, iako je u Registru političkih stranaka Republike Hrvatske naveden kao aktivan, zapravo postoji samo na papiru i skuplja ovrhe. Trenutno je najaktualnija ovrha zbog neplaćenih računa za telekom usluge. Predsjednik te stranke Josip Anton Rupnik, neslužbeno doznajemo, smješten je u jedan starački dom u Zagrebu, dok preostali članovi te stranke očito nemaju ambicija i(li) mogućnosti održati je na životu. Jer za to bi kao prvo trebali predati godišnje financijsko izvješće Zelenog saveza, budući da im je zbog njegovog nepostojanja Državno izborno povjerenstvo privremeno obustavilo isplatu sredstava za redovito godišnje financiranje iz proračuna Grada Pule i Istarske županije, odnosno tamo gdje su osvojili vijećničke mandate. Teoretski bi do kraja godine mogli predati financijsko izvješće, ali doznajemo da to nitko od članova ne želi ili ne može učiniti.

 

Zeleni savez je, podsjetimo, na zadnjim lokalnim izborima, doduše u koaliciji s IDS-om, osvojio po jedan vijećnički mandat u Puli i Istarskoj županiji, ali u međuvremenu su njihovi vijećnici izašli iz stranke. Gordana Ferenčić je u pulskom Gradskom vijeću postala nezavisna, dok je Hana Jurić svoj mandat u Županijskoj skupštini stavila u mirovanje i mjesto prepustila IDS-ovcu Ninu Bažonu.

Sve je krenulo nizbrdo po tu stranku, priča nam jedan njezin član, kada se Rupnik uhvatio ukoštac s Rockwoolom. Ta tvrtka je tužila Rupnika i stranku zbog njegovih negativnih izjava o njenom radu i pravomoćno dobila spor, ali je onda sve na početne pozicije vratio Ustavni sud, koji je, ugrubo rečeno, bio stava da bi se na taj način onemogućio rad političkim strankama, budući da je Rockwool tražio obeštećenje i od Rupnika i od Zelenog saveza.

Presuda je poslije preinačena i iz svega je Zeleni savez mogao izaći gotovo neokrznut. No, Rupniku vrag nije dao mira pa je tako ohrabren u svoje, ali i u ime stranke tužio Rockwool i od njega potraživao milijun i pol kuna. Tužba je pala, a Rupnik i stranka, kaže naš izvor, našli su se u financijskim problemima jer je trebalo podmiriti visoke sudske troškove i odvjetničke tarife, koji bi bili puno manji da Rupnik nije tražio toliku svotu u tužbenom zahtjevu.

- Stranka trenutno životari. Koliko mi je poznato, ona je u blokadi zbog sudskih troškova nastalih uslijed neuspješne Rupnikove tužbe. A da ne govorim o troškovima odvjetnika. Nabralo se toga. I sada to stoji tako valjda dok se po sili zakona stranka ne ugasi. Zeleni savez je sada zapravo pacijent u terminalnoj fazi, da se tako izrazim, kaže nam naš sugovornik.

Zeleni savez je imao gradski prostor u Koparskoj ulici, ali njega su u međuvremenu vratili Gradu. Više nije aktivna ni njihova mrežna stranica. Ugašena je i udruga Ekop – Istra koja je povezivana sa strankom, budući da je Rupnik bio i njezin predsjednik.

Inače, Rupnik je bio prvi i jedini predsjednik Zelenog saveza. Valja pritom pojasniti da je Zeleni savez nastao na temeljima nekih prijašnjih stranaka koje su prestale postojati, a u kojima je Rupnik također bio predsjednik. Redom su to Hrvatska stranka naravnog zakona, Hrvatska stranka zelenih, Demokratski savez zelenih, Zelena stranka-Zelena alternativa Zeleni. Upravo je iz Zelene stranke-Zelene alternative 2012. nastao Zeleni savez.

Najbolje izborne rezultate Zeleni savez je ostvario 2014. kada je stranka osvojila sedam mandata u gradskim vijećima, i to po jedan u Puli, Buzetu, Bujama, Umagu, Novigradu, Istarskoj županiji i Zagrebu, gdje su bili u koaliciju sa strankom pokojnog Milana Bandića.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa