ugledni znanstveni skup prvi put u europi

Konferencija CESE došla u Pulu nakon Dubaija, Dohe i Pertha

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

"Kao lideri akademske zajednice i industrije iz cijelog svijeta, imamo odgovornost istraživati i razvijati rješenja koja će smanjiti ljudski utjecaj na okoliš, a istovremeno osigurati prosperitet budućim generacijama. Potencijal vodika, nanotehnologije, inovacije vezane za pročišćavanje voda i smanjenje klimatskih promjena, samo su neke globalno važne teme o kojima ćemo raspravljati u narednim danima. Vjerujem da će upravo ova konferencija "Izazovi u znanosti o okolišu i inženjerstvu" (CESE–2024), potaknuti neke nove ideje, suradnje i projekte koji će poboljšati svijet", istaknuo je dekan Istarskog veleučilišta dr. sc. Daglas Koraca na otvorenju 17. godišnje međunarodne konferencije CESE–2024. danas u Puli.

CESE–2024, originalnog naziva Challenges in Environmental Science and Engineering, dolazi u Pulu nakon prethodnog održavanja u svjetskim metropolama poput Dubaija, Dohe i Pertha, a okuplja vodeće znanstvenike svijeta u inženjerstvu i ekologiji. Ove se godine provodi u organizaciji Geotehničkog fakulteta iz Varaždina, Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Centra za istraživanje METRIS Istarskog veleučilišta, a osnivač je Australija-Azija Grupa. U sklopu konferencije sudionici će imati priliku posjetiti pogone tvornice cementa Calucem d.o.o., Tehnomont brodogradilišta i Centra METRIS.

"Ponosni smo što je upravo Istarska županija ugostila ovu prestižnu konferenciju. Svjesni smo utjecaja klimatskih promjena na naš okoliš, kao i da moramo reagirati sada kako bismo novim generacijama osigurali sigurnu i održivu budućnost. Radimo nove planove i provodimo projekte koji se, između ostalog, odnose na zelenu tranziciju, obnovljive izvore energije, zaštitu okoliša, ali i zaustavljanje bespravne gradnje. Pritom imamo snažnu podršku raznih institucija, tijela i stručnjaka, a Istarsko veleučilište te njegov Centar za istraživanje METRIS jedni su od njih", poručila je zamjenica istarskog župana Jessica Acquavita.

 

Istaknuti govornici CESE–2024 su Mira Petrović, voditeljica dijela Kvalitete i sigurnosti vode na Katalonskom institutu za istraživanje vode (Španjolska), Gianluca Li Puma, profesor kemije i okolišnog inženjerstva sa Sveučilišta Palermo (Italija), te Nataša Novak Tušar, voditeljica laboratorija za katalizatore pri Odjelu za anorgansku kemiju i tehnologiju Nacionalnog instituta za kemiju (Slovenija). Stručnjaci će iskustva razmjenjivati na nizu okruglih stolova sve do 17. listopada.

"Ovo je prvi put da CESE konferencija dolazi u Europu i jako je poseban osjećaj biti ovdje. Postojimo zbog vas, znanstvenika, stručnjaka koji svoje vrijeme odvajaju i posvećuju dijeljenju znanja i otkrića. Uzbuđen sam poslušati rasprave i predavanja koja su pred nama i još jednom zahvaljujem našim domaćim organizatorima koji su odradili sjajan posao", naglasio je predsjedavajući CESE konferencija profesor Veeriah Jegatheesan s australskog sveučilišta RMIT.

U ime ovogodišnjih organizatora, okupljene su pozdravili i supredsjedatelji konferencije: dekanica Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Ivana Grčić, prof. dr. sc. Ivan Brnardić s Metalurškog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te nasl. doc. dr. sc. Vedrana Špada s Istarskog veleučilišta. Istaknuli su značaj dolaska ovako cijenjenog međunarodnog događaja za učvršćivanje Republike Hrvatske na znanstvenoj karti. Najavljen je bogat program vezan za suradnju znanosti i industrije s temama poput primjene nanotehnologije, ekonomije i tehnologije vodika, prevencije i obrade onečišćenja voda i otpadnih voda, noviteta vezanih za upravljanje resursima i otpadom, onečišćenja zraka, obnovljive energije, nove održive prakse u proizvodnji te ublažavanje klimatskih promjena.

Centar za istraživanje METRIS danas je dio Istarskog veleučilišta, a već godinama služi kao primjer tehnološke izvrsnosti kojoj se okreću i najveće domaće tvrtke radi suradnje na vlastitim otkrićima. Osim suradnje s industrijom, strateški je važan za provedbu EU te nacionalnih projekata istraživanja i razvoja. Unaprjeđenjem i kontrolom kvalitete materijala i proizvoda, potporom  malom i srednjem poduzetništvu te znanstvenom sektoru, kao i popularizacijom znanosti i STEM područja, obogaćuje program Istarskog veleučilišta dajući mladim znanstvenicima mogućnost unikatne prakse još za vrijeme studija. Vrhunska tehnologija kojom se služe njegovi stručnjaci, METRIS svrstava na najvišu razinu hrvatske, ali i svjetske znanosti. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa