zastupnik iDS-a u saboru

Peršurić predložio imenovanje pravobranitelja za starije

0

Loris Peršurić (IDS) danas je u Saboru istaknuo važnost osnivanja institucije pravobranitelja za starije osobe. Peršurić je naglasio da je demografsko starenje stvarnost koja zahtijeva konkretne mjere, uključujući reformu skrbi o starijima i unapređenje pravne zaštite.

"Istra je već prepoznala važnost zaštite starijih osoba osnivanjem Povjerenstva za zaštitu prava starijih osoba, no sada je vrijeme da i na nacionalnoj razini poduzmemo sličan korak," izjavio je Peršurić, apelirajući na podršku kolega u Hrvatskom saboru.

Ovaj prijedlog dolazi od koalicijskog partnera Istarske stranke umirovljenika, koja se kontinuirano zalaže za zaštitu prava starijih osoba. "Uz podršku Istarske stranke umirovljenika, istarsko povjerenstvo pratit će povrede prava starijih osoba i ukazivati na ozbiljne probleme, no sada je ključno da se na državnoj razini osnuje institucija koja će nadzirati provedbu zakona i štititi prava starijih u cijeloj zemlji," istaknuo je Peršurić.

 

Naglasio je potrebu za pravobraniteljem za starije osobe kako bi se nadzirala primjena zakona i osigurala prava starijih osoba u sustavu socijalne i zdravstvene skrbi. Ova inicijativa oslanja se na postojeći model pravobranitelja za druge ranjive skupine, s naglaskom na sprečavanje nasilja nad starijima, zaštitu njihovih prava te reformu sustava skrbi.

"Svi mi koristimo ustanove koje su svojim doprinosom izgradili naši stariji sugrađani i imamo moralnu obvezu osigurati im kvalitetan život u starosti," poručio je Peršurić.

Posebno je naglasio da starije osobe spadaju u ranjive skupine koje su često žrtve prevara te da se, zbog složenih administrativnih prepreka, često suočavaju s nemogućnošću ostvarivanja prava koja im zakonski pripadaju.

"Naši stariji sugrađani često ne uspijevaju ostvariti niti ona osnovna prava koja im pripadaju, a svjedoci smo slučajeva zanemarivanja i nasilja tamo gdje bi trebali biti najzaštićeniji. Naša je dužnost stati u njihovu obranu," dodao je Peršurić.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa