MEĐUNARODNI DAN STARIJIH OSOBA

Župan Miletić posjetio korisnike Doma za starije osobe Alfredo Štiglić

0
Danas je bilo veselo u Domu Alfredo Štiglić
Danas je bilo veselo u Domu Alfredo Štiglić

Na današnji dan - 1. listopada obilježava se Međunarodni dan starijih osoba te je tom prilikom župan Boris Miletić uputi čestitke svim građanima treće životne dobi u Istarskoj županiji.

„Briga o najranjivijim skupinama u našu društvu, posebno o našim starijima je visoko na listi prioriteta naše Županije. Kao zajednica razvijeni smo onoliko koliko skrbimo o najpotrebitijima. Stoga je naša zajednička dužnost voditi skrb o našim roditeljima, našim bakama i djedovima te im osigurati odgovarajuću brigu, kako bi se osjećali dostojanstveno, sigurno i zaštićeno“, poručio je Miletić.

 

Podsjetio je pritom na velika ulaganja u područje socijalne skrbi, koja potvrđuju da Istarska županija sustavno i kontinuirano radi na podizanju standarda međugeneracijske solidarnosti i brige o starijim osobama.

„Sufinancirali smo s 50 posto ukupnih sredstava izgradnju potpuno novih domova za starije osobe u Labinu i Pazinu, a zajedno s Gradom Buzetom dogradili Dom za starije osobe Buzet. Ovog ljeta smo svečano otvorili novoobnovljenu depandansu Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, u Mažuranićevoj ulici u Puli. Rekonstrukcija depandanse izvodila se zbog potrebe za povećanjem smještajnih kapaciteta Odjela za demencije. Naime, do sada je kapacitet smještaja bio 18 korisnika, a adaptacijom i rekonstrukcijom prostora dobilo se dodatnih 22 mjesta, te je ukupni kapacitet Odjela za demencije sada 40 korisnika, kazao je župan.

U prvoj polovici ovog mjeseca očekuje se, najavio  je, i početak dogradnje matične zgrade Doma Alfredo Štiglić  u Krležinoj ulici, koja je od velikog značaja, budući da je „nedostatak smještajnih kapaciteta gorući problem na razini cijele države“. Dogradnja i rekonstrukcija pulskog doma za starije na obje lokacije projekt vrijedan 15 milijuna eura kojeg zajednički financiraju Istarska županija i Grad Pula.

Također, zbog nedostatnih sredstava za podmirivanje rashoda za zaposlene i materijalnih rashoda u županijskim domovima, u Proračunu Istarske županije kontinuirano se osiguravaju dodatna nenamjenska sredstva za njihovo redovno poslovanje. U 2024. osigurano je 1.384.875 eura, što je 50 posto više sredstava u odnosu prethodnu godinu. Osim navedenog, iz Proračuna Istarske županije kontinuirano se sufinanciraju programi i usluge županijskih domova za starije osobe iznad standarda, što u 2024. godini ukupno iznosi 205.100 eura. 

U povodu Međunarodnog dana starijih, župan Miletić danas je posjetio i korisnike Doma za starije osobe Alfredo Štiglić u Puli, gdje je održan prigodni programom uz ples i zabavu.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa