pala im tužba

DRAMA OKO VARGAROLE: Tehnomont nije uspio deložirati jednog ribara. Čekaju se idući potezi

0
Uvala Vargarola (Foto: Istarski.hr)
Uvala Vargarola (Foto: Istarski.hr)

Jučerašnjom nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Rijeci dogodio se novi moment u drami oko lučice Vargarola na pulskoj Stoji gdje ribari i dalje ne žele iseliti s područja koje je dijelom u vlasništvu, a dijelom u koncesiji brodogradilišta Tehnomont.

Sud je presudio u korist ribara Dragana Marića, kojeg je zastupao pulski odvjetnik Goran Pajić, i odbio tužbeni zahtjev da Tehnomontu preda u posjed nekretnine na Vargaroli. Jer, Tehnomont ničim nije dokazao da se upravo Marić nalazi u posjedu bilo kojeg dijela nekretnine, stoji u presudi. Dakle, radi se više o proceduralnim razlozima te o klimavo postavljenoj tužbi, nego o suštini stvari. Ipak, sudu su potrebni čvrsti dokazi, koje je trebao pribaviti upravo Tehnomont, budući da po zakonu teret dokazivanja pada na tužitelja.

 

Tijekom procesa Tehnomont je nastojao koordinatnim točkama pokazati gdje Marić ima svoju barakicu, te je čak pozvao i dva svjedoka, ali je to učinio prekasno, pa je odvjetnik Pajić uspio osujetiti svaki njihov pokušaj. Sud je odlučio da jednostavno nema dovoljno dokaza, iako je notorno da Marić djeluje na tom području. Čak se i pojavljivao na pregovorima, sastancima, te predstavljao tamošnje ribare.

Marić je pak u odgovoru na tužbu naveo da nije u posjedu nekretnina koje su predmet spora. Ističe da navedene nekretnine predstavljaju pomorsko dobro, ribarsku lučicu Vargarola koju temeljem stogodišnje tradicije koriste profesionalni ribar i on kao ribar te ostali profesionalni ribari, sportski i rekreativni ribolovci, ukupno njih pedesetak.

Predstavnici ribara s Vergarole - Radovan Simić, Dragan Marić i Nikola Geček (Foto: Milivoj Mijošek)

Uglavnom, napeta situacija između dvije strane traje već više od godinu dana, a prošle je godine u lipnju gotovo eskalirala kada su ribari sustavno razvaljivali portune i lokote.

Da podsjetimo, s jedne strane su ribari koji tvrde da su tamo već pola stoljeća dok je to bilo društveno vlasništvo i da su tada izgradili ribarske kućice gdje drže ribarski alat. S druge strane imamo Tehnomont brodogradilište koje je 2019. dobilo od Grada Pule koncesiju na pomorsko dobro u toj lučici. Uz to, tvrtka je ranije kupila zemljište u šumici iznad, gdje se nalazi dio ribarskih kućica.

Dragan Marić (Foto: Milivoj Mijošek)

Ipak, nakon nekoliko ultimatuma i sastanaka kojima su prisustvovali svi uključeni u ovu situaciju, pa i Grad Pula, do sada se nije dogodilo baš ništa. Ribari se i dalje odbijaju preselili, Tehnomont ih trpi i nije ih još uvijek deložirao, a predstavnici Grada za sada nisu uspjeli iznaći odgovarajuće rješenje koje bi zadovoljilo ribare i ostale vlasnike plovila, iako su im ponudili jednu opciju, što su ribari odbili.

Za izjavu smo se obratili i odvjetnici koja je zastupala Tehnomont, Biljani Grozdanić.

"Svakako ćemo izjaviti žalbe protiv prvostupanjske odluke Visokom trgovačkom sudu RH te nastaviti s radnjama i postupcima u cilju rješavanja pravnih odnosa na predmetnom području", kratko je komentirala Grozdanić.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa