in memoriam: luciano marini

Otišao je veliki sportski radnik. Igrač, trener, sudac... Bio je sve što je trebalo

0
Luciano Marini
Luciano Marini

Vodnjan je ovih dana izgubio vrijednog sportskog radnika, koji se čitav svoj život posvetio sportu, prvenstveno rukometu i nogometu. Luciano Marini, igrač, trener, sudac, ma i sve ostalo što je trebalo da bi male sredine poput Galižane i Vodnjana ostavile traga u sportskom životu cijele županije, ali i šire regije. Rođen je u Svetvinčentu 1942. godine, a Industrijsko-pomorsku školu završio je u Puli početkom šezdesetih, nakon čega je svoj radni vijek vezao uz Brodogradilište Uljanik.

 

No, život mu je ipak prvenstveno bio posvećen sportu, pogotovo rukometu gdje je ostavio najdublji trag. Nakon trideset godina igračkog staža u nogometnim i rukometnim družinama Vodnjana, Luciano je bio cijenjen rukometni sudac, stigavši do savezne kategorije bivše države 1978. godine. Odsudio je u svojoj karijeri gotovo dvije tisuće utakmica od čega stotinjak u Italiji, posebice u Imoli i Bologni. Bio je i voditelj Rukometnog kluba Vodnjan kao i tamošnjeg nogometnog kolektiva. Osnovao je rukometni klub Galižanu te bio igrač i trener tijekom njegovog kratkog vijeka postojanja. Uz mušku, u Galižani je sredinom sedamdesetih osnovao i žensku ekipu, kojoj je bio voditelj i motivator. Imao je i važnu ulogu u Šahovskom društvu Vodnjana, ali prije svega u lokalnoj Zajednici Talijana gdje je godinama sudjelovao u organizaciji sportskih aktivnosti. Njegova ljubav prema sportu i rad u svojoj sredini donijeli su mu brojna priznanja poput Zlatnog prstena pulskog Zbora sudaca 1985. godine, Plaketu sjećanja za najboljeg istarskog suca (2001.), Nagradu za dugogodišnju aktivnost u sportskoj sekciji Grada Vodnjana (2001) te naslov Uzornog sportskog djelatnika od strane Talijanskog olimpijskog odbora.

Oim što je volio NK Vodnjan, bio je veliki navijač Fiorentine, zbog ljubičaste boje dresova koja je povezivala oba kluba. Isticao se i kao veliki navijač NK Istre.

Dugi niz godina Luciano Marini bio je i sportski dopisnik lokalnih medija, prenoseći tako sportske rezultate i uspjehe svog Vodnjana i njegovih sportašica i sportaša.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa