vrtoglave cifre

Stan u Puli 2020. kupila za 92.000 eura. Sad ga prodaje za cijenu koju je mogla samo sanjati

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Korisnica Reddita, popularne online platforme, iznijela je iskustva s prodajom i adaptacijom nekretnina u Istri. Napomenula je da su u posljednjih deset godina obnovili i prodali pet nekretnina, a posljednje stan u Puli.

Radi se o stanu od 78 četvornih metara, udaljenom 500 metara od mora, koji su 2020. godine kupili za 92 tisuće eura. Zgrada i stan renovirani su prije tri godine. Prije nekoliko tjedana oglasili su prodaju po cijeni od 220 tisuća eura, budući da se usporedni stanovi na lošijoj lokaciji i u lošijim zgradama nude od 240 do 300 tisuća.

Nakon što, piše preprodavateljica, u dva tjedna nisu imali niti jedan upit - osim onih agenata za nekretnine, "koji su neprestano zvali i pitali znamo li uopće kakvo je trenutno stanje nekretnine (!)" - spustili su cijenu na 210 tisuća eura, dakle  još uvijek ispod ostalih. Odjednom su u samo dva dana imali sedam poziva zainteresiranih kupaca, a četiri dana kasnije i dvije konkretne ponude od 215 tisuća eura.

 

„Većina stanova u Puli prodaje se po nekoliko mjeseci, znam za neke koji se prodaju po godinu, čak i dvije. Čak i ako nema interesa - cijene se povećavaju svakih šest mjeseci iz meni nepoznatih razloga“, ističe.

Navodi primjer kuće u Volmama, koja se osam mjeseci prodavala za 1,5 milijuna eura, ali je sada, iz nekog misterioznog razloga, cijena narasla na 1,7 milijuna. Također, stan u vili blizu njih oglašen je prije 14 mjeseci za 185 tisuća eura i još uvijek se prodaje, ali sada za 245 tisuće eura.

Istodobno, u centru grada, nasuprot tržnice, već 13 mjeseci prodaje se dvosobni stan koji je sa 330 tisuća skočio na 370 tisuća eura. Ne mogu ga prodati, pa pokušavaju iznajmiti.

Nadalje primjećuje da se unatrag dvije godine broj agencija za nekretnine u Puli udvostručio. „Kad sam došla 2014., bilo ih je napiši-izbriši šest, sada ih ima 14-17 i ne mogu ih više pratiti… Cijene rastu, prodaja stagnira ili ljude jednostavno nije briga“, zaključila je korisnica Reddita.

Njena objava izazvala je brojne komentare. Izdvajamo ove:

„Osnove ekonomije: ako nešto ne možeš prodati, onda povisi cijenu“.

„Pohlepa“.

„HR stanje uma, prodali bi, ali i ne bi, pa onda stavi neku suludu cijenu i ako naiđe 'budala' super - ako ne, ne. Samo je problem što se tako svima pomalo diže cijena.

„Znači, hrpa praznih stanova čije vlasnike nije briga hoće li ih prodati danas ili za 10 godina. Razreži svakom od njih 2000 € poreza na nekretnine, pa će im svaka godina čekanja na Njuškalu pojesti jedan kvadrat stana“.

„Ma cijene u Istri su sulude kako god. Najjača mi je moja frendica koja je kupila prije godinu dana stan od 60 m2 za 120 000€ u Puli i govori mi: Pa vidiš da se uspije naći stan za 2000€ kvadrat i onda su ga morali renovirati komplet, dakle skidati sve, prozore, instalacije, ma sve. I na kraju ih je došao taj stan ipak dosta više nego 2000€ kvadrat“.

 

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa