uoči nove školske godine

Pogledajte koliko je Grad Pula uložio u škole i koje od njih dobivaju sportske dvorane

0

I ove godine tijekom ljetnih praznika Grad Pula nastavio je s ulaganjima u pulske osnovne škole radi povećanja standarda rada te boravka učitelja i učenika, stručnih službi i nastavnog osoblja.

 

Privedena su kraju dva infrastrukturna zahvata u Osnovnoj školi Veruda i Osnovnoj školi Stoja. U Osnovnoj školi Veruda rekonstruiran je dio vodovodne mreže od kotlovnice do prvog kata sa svim pratećim i završnim građevinsko-obrtničkim radovima. Također je saniran i uređen ulaz u školsku dvoranu, a ukupna vrijednost radova je 72 tisuće eura. Radove je izveo obrt Mendula, dok je nadzor vršio ovlašteni inženjer građevinarstva Denis Bolonović iz tvrtke Koning projekt iz Pule.

Završena je i sanacija sanitarnog čvora u Osnovnoj školi Stoja u vrijednosti od 36 tisuća eura. Radove je izveo Adrion, a nadzor je vršio ovlašteni inženjer građevinarstva Ivan Celija iz tvrtke Inženjeri Öhlinger i partner iz Pule.

OŠ 'Giuseppina Martinuzzi' dobila novo igralište

Za Osnovnu školu Stoja također je izrađena dokumentacija za uvođenje sustava hlađenja koje se planira realizirati u tri faze kroz naredne dvije godine, čime bi škola u cijelosti imala klimatizacijski sustav.

Nadalje, u tijeku su radovi preuređenja i adaptacije arhive i prostora računovodstva Osnovne škole Tone Peruška u vrijednosti 7 800 eura, a izvođač radova je tvrtka Privo iz Pule.

Pri završetku izrade su idejna rješenja za školske sportske dvorane Osnovne škole Vidikovac i Osnovne škole Veruda. projekti će biti prijavljenio na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a bespovratnih 20.000 eura osigurano je u državnom proračunu, u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 

U pripremi je i projektna dokumentacija za izgradnju dvorana Osnovne škole Tone Peruška i OŠ Šijana, što se također planira prijaviti na navedeni poziv. Isti projekti su ujedno strateški prioriteti Grada definirani u Planu razvoja Grada Pule u razdoblju od 2020. do 2030. godine.

U talijanskoj školi novi podovi

Između ostaloga, u Osnovnoj školi Veli Vrh i Osnovnoj školi 'Giuseppina Martinuzzi' sanirane su cijevi fekalne i oborinske odvodnje, a riječ je o poslu od 5 tisuća eura.

U OŠ 'Giuseppina Martinuzzi' postavljena je zelena fasada koja predstavlja inovativno i vizualno privlačno rješenje koje će upotpuniti novouređeni zeleni okoliš, oplemenjen eko vrtom s više od 50 novih sadnica. Time će se, vele iz Grada, smanjiti temperatura u učionicama smještenim na jugozapadnoj strani školske zgrade. Također, ograđeno je školsko dvorište te postavljena nova prometna regulacija u dvorištu škole koje će služiti za potrebe roditelja koji dovoze svoju djecu. Radove je izveo Pula parking, a projekt potpisuje inženjer građevine Dalibor Dangubić iz tvrtke Sinteza projekt.

Osim toga, od nove školske godine, 'Martinuzzi' će biti bogatija za funkcionalno igralište koje će biti otvoreno u ponedjeljak, 9. rujna, prvoga dana škole. Uređenje dječjeg funkcionalnog igrališta sa spravama stajalo je 70 tisuća eura, a financirala ga je Talijanska unija.

Grad Pula kontinuirano ulaže u povećanje standarda školovanja i boravka slijepih i slabovidnih učenika pa će tako Osnovna škola Vidikovac, uz Osnovnu školu Kaštanjer, u novoj školskoj godini biti opremljena pomagalima za rad i kretanje slabovidnih i slijepih učenika. Postavljeni su standardni taktilni znakovi za pružanje indikacije kretanja za slijepe i slabovidne osobe, i to 325 metara taktilnih znakova te pločice s oznakama na Brailleovom pismu za slabovidne osobe ispred ureda, učionica i sanitarnih čvorova. Vrijednost investicije je 15 tisuća eura.

Grad će i dalje kontinuirano ulagati u objekte osnovnoškolskih ustanova radi poboljšanja uvjeta rada i boravka, stoga je pravovremeno započelo planiranje potrebnih radova koji će biti uvršteni u Proračun Grada Pule za 2025. godinu. Glavnina investicijskih zahvata za naredno razdoblje planirat će se tijekom zimskih i ljetnih mjeseci.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa