OGLASILI SE IZ PULSKOG MOŽEMO!

'Zoričić kasno pali. Dramatično prijeti tužbom cementari, a nije poslušao inspekciju'

0
Vrući dani za cementaru na Stoji (Snimio: Milivoj Mijošek)
Vrući dani za cementaru na Stoji (Snimio: Milivoj Mijošek)

"Gradonačelnik Pule Filip Zoričić pojavljuje se na prosvjedu, dramatično prijeti tužbom, pa zatvaranjem cementare i tek jučer spominje nužnost nadogradnje stanice na Fiželi. Zoričić kasno pali, protraćeno je sedam mjeseci za nadogradnju pouzdane mjerne postaje i pet za utvrđivanje onečišćenja iz cementare“, navodi se u priopćenju pulskog Možemo! Iz političke platforme javili su se dan nakon što smo izvijestili o novim događanjima oko cementare Calucem na Stoji.

Vrhunac su dosegnula na prosvjedu u petak koji je okupio stotinjak građana zabrinutih, zbog, kako kažu, previsokih emisija štetnih čestica, koje pokazuje mjerni uređaj što ga je u blizini tvornice postavio Grad Pula.

Upravo taj uređaj je Ministarstvo zaštite okoliša ocijenilo nepouzdanim jer ne udovoljava propisanim normama pa Zoričiću na ovu temu u petak stiže ministrica Marija Vučković. Gradonačelnik je jučer sa sastanka u gradskoj palači poručio da pokreću razgovore s nadležnima oko reaktivacije mjerne stanice na Fiželi jer žele dobiti vjerodostojna mjerenja.

 

Upravo na potonjem sada poentiraju iz Možemo! „Nadogradnju spomenute postaje uređajem za praćenje sumpornog dioksida, o čemu je tek jučer govorio Zoričić, gradonačelniku smo predložili još u siječnju. Kao i nekoliko drugih nužnih koraka“, poručuju.

Taksativno nabrajaju njihove aktivnosti, odnosno prijedloge oko problematike rada tvornice, podsjećajući da je Grad Pula lani u listopadu izdao mišljenje da izgradnja nove peći u cementari neće imati značajan negativan utjecaj na okoliš, o čemu, kako ističu, javnost uopće nije bila obavještena. Napominju da su, između ostalog, od Calucema tražili da nabavi mjerne stanice za praćenje kvalitete zraka, no bezuspješno.

Zoričić, ocjenjuju iz Možemo!, izbjegava spomenuti ono očito: činjenicu da je trebao poštovati nalog inspekcije i provesti pouzdano mjerenje onečišćenja zraka u okolišu cementare još u veljači ove godine, što se jedino može koristiti kao dokaz za eventualnu tužbu.

„Grad je u travnju postavio informativni mjerni uređaj na Stoji, koji kasnije Ministarstvo proglašava neusklađenim s normama. Za validne rezultate, mora od ovlaštenog laboratorija naručiti mjerenje koje se provodi četiri puta godišnje u trajanju od dva tjedna. Da je gradonačelnik odmah nakon donošenja odluke o provedbi jerenja naručio ista, do sad smo već mogli imati validne rezultate dva mjerenja“, objašnjavaju iz pulskog Možemo!, te zaključuju, obraćajući se očito prvom čovjeku Pule: „Nemojte samo da opet bude da Vam nismo rekli“.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa