Udruga za Plominštinu

Prva velika pobjeda u očuvanju uvale Stupova

0
Uvala Stupova (foto: Igor Radić)
Uvala Stupova (foto: Igor Radić)

I ove su se Velike Gospe, 15, kolovoza, u uvali Stupova tradicionalno okupili mještani plominskog i brsečkog Zagorja (točnije: Zagore i Zagorja), ali ovaj put nisu slavili samo blagdan, nego i, kako javljaju iz Udruge Za Plominštinu, „veliku prvu pobjedu nad investitorom Amre Projekt iz Zaprešića, koji im je htio oduzeti stoljetne objekte  /ribarske kućice/, koji su njihovi preci izgradili kako bi svoj teški ribarski život olakšali.“

Naime, 11. srpnja Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je rješenje kojim se prihvaća prijedlog granice pomorskog dobra i određuje njegova granica u uvali Stupova kako je to predložilo Povjerenstvo za granice pomorskog dobra za Istarsku županiju budući da je na digitalnom ortofoto snimku vidljivo znatno odstupanje  katastarskog stanja u odnosu na stvarno stanje.

Podsjetimo se, Amre je kupio zemljište s namjerom da u uvali Stupova izgradi kompleks luksuznih vila što bi nužno značilo uklanjanje ribarskih kućica na plaži.

Vlasnici kućica su se, kako stoji u dopisu kojega smo primili iz Udruge, obraćali Općini Kršan da se, između ostaloga, kućice proglase kulturnim dobrom, ali bez rezultata.

„Izjave medijima načelnika gospodina Carića tipa: 'Neću više preko svojih leđa preuzeti odgovornost za nešto što nije moje' i 'Nemam komentara, to je privatni projekt' su izjave koje govore same za sebe o nedovoljnom razumijevanju problematike ili običnom kukavičluku, koji se sakrio iza najavljenog referenduma (izjašnjenje građana što žele na lokalitetu uvala Stupova), a koji se vjerojatno ne bi ni održao, već je to bila farsa da se osobno ne iskaže stav, koji po svim spoznajama nije nimalo benigan.

Naime, dio općinskih članova po neformalnim informacijama u više navrata je bio na osobnim razgovorima s predstavnikom investitora gospodinom Milićem.

Uz pomoć Istarske županije koja je na inicijativu mještana pokrenula formiranje granice pomorskog dobra i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koji je svojim Rješenjem u cijelosti ispoštovalo pravnu regulativu RH i agoniju vlasnika kućica riješili.

Ponašanje Općine zajedno sa načelnikom je sramotno i primjer kako se ne bi trebalo voditi brigu o svom lokalitetu i interesu svojih mještana jer se radnja nije odvijala u Senju već na području Općine Kršan“, stoji u dopisu Udruge Za Plominštinu na čelu s predsjednikom Robertom Stepčićem. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa