Nakon pisanja našeg portala

Sindikat prozvao i prijavio pulsku zaštitarsku tvrtku. 'Svakom bahatom poslodavcu ćemo stati na kraj!'

0
Marin Knežić Denić, predstavnik sektora zaštite i sigurnosti Sindikata OS MUP-a u Zagrebu
Marin Knežić Denić, predstavnik sektora zaštite i sigurnosti Sindikata OS MUP-a u Zagrebu

Nakon što smo nedavno pisali o problemima u zaštitarskoj tvrtki 'Sigurnost-Boljun' gdje su nam djelatnici ukazali na redovito kašnjenje plaća, u našu se redakciju javio Marin Knežić Denić, predstavnik sektora zaštite i sigurnosti Sindikata OS MUP-a u Zagrebu. Naime, on je odmah nakon našeg teksta podnio prijavu prema Državnom inspektoratu RH.

"Nećemo dozvoliti robovlasništvo i jeftinu radnu snagu koju koriste zaštitarske tvrtke u Hrvatskoj te dozvoliti da se dignitet djelatnika ne poštuje", oštar je Knežić Denić.

 

"Želimo istaknuti da posvećujemo pažnju javnom mnijenju i dijelu da ste kao mediji objavili vrlo važnu informaciju, a na inicijativu djelatnika. Na tome vam kao sektor i struka zahvaljujemo. Borimo se i u sve većoj mjeri želimo zaštititi djelatnike zaštite upravo radi malih primanja, diskreditacije u društvu i robovlasničkog odnosa pojedinih poslodavaca prema samim djelatnicima. Cilj nam je pružiti im pravnu zaštitu da bi lakše ostvarili svoja prava i benefite, učlaniti ih u Sindikat s obzirom da smo novoosnovan sektor, pa djelatnici nisu imali saznanja da imaju nekoga. Mogu reći da imamo nultu stopu tolerancije na kršenje zakona o radu, a pogotovo u dijelu financija odnosno isplata plaća. Navedenim djelatnicima možete dati moje kontakte radi lakše komunikacije i rješavanja problema", kaže Knežić Denić koji se istovremeno obratio i prozvanoj tvrtki.

"Uzevši u obzir saznanja, kao i izjave djelatnike spomenute tvrtke, Sindikat OS MUP-a sektor zaštite i sigurnosti je dužan podnijeti prijavu prema Državnom inspektoratu. Po novom zakonom o radu svaka pravna osoba dužna je do 15-og u mjesecu za prethodni mjesec isplatiti djelatniku plaću. U ovom slučaju radi se o tome da djelatnici koji su bili zaposleni u vašoj tvrtki nisu dobivali redovna primanja po dva mjeseca", poručuju 'Boljunu' iz Sindikata.

"Svjesni smo da i tvrtke mogu imati 'probleme' oko same naplate usluge od strane komitenta, ali djelatnici koji su uredno izvršavali svoje obveze isto ne smiju osjetiti. U Republici Hrvatskoj, u struci privatne zaštite, plaće zaštitara i čuvara su na margini svih primanja, stoga smatramo nepotrebno da isti moraju na plaću čekati toliko vremensko razdoblje", napominje Knežić Denić i nastavlja.

"Osvrnuo bih se dakako na dio da određene zaštitarske tvrtke ne plaćaju prekovremeni i noćni rad, a i nedjelju za koju djelatnik dobiva samo 25 eura neto. Kada kažem 'samo' mislim da je nedjelja novim zakonom regulirana (50 eura), međutim privatni sektor kao takav koristi rupe gdje isto prikazuje u bruto. Kao sindikat oštro osuđujemo bilo kakvo ugrožavanje egzistencije samih djelatnika i nepoštivanje rada jer pritom valja napomenuti da djelatnici u pojedinim tvrtkama rade i po 250 sati mjesečno pa dolazimo do situacije koje se ne smiju događati, a djelatnici i taj minimalac moraju čekati", kaže Knežić Denić i napominje da će kontinuirano pratiti situacije i događaje vezane za posao privatne zaštite, te svakom "bahatom" poslodavcu stati na kraj. Na sve to su se očitovali i iz tvrtke 'Sigurnost-Boljun'.

"Već dulji niz godina obavljamo djelatnost privatne zaštite zapošljavajući pritom velik broj djelatnika kojima nastojimo osigurati radne uvjete u višem stupnju od prosječnih u predmetnoj djelatnosti. Društvo ne vodi nijedan sudski postupak iz oblasti radnog prava nastojeći sva eventualna sporna pitanja riješiti sporazumno i u korist radnika. Imajući u vidu notorne činjenice koje već dulji niz godina opterećuju predmetnu djelatnost, i društvo 'Sigurnost-Boljun' se povremeno suočavalo s problemima oko naplate potraživanja, ali bi eventualne poteškoće u kratkom roku bile uklonjene. Stoga na dan slanja ove predstavke društvo ni prema jednom radniku, ni bivšem, ni sadašnjem, nema nepodmirenih dugovanja po osnovi radnog odnosa", kaže Birgit Boljun Čujo iz firme 'Sigurnost-Boljun'.

Za kraj, iz sektora zaštite i sigurnosti Sindikata OS MUP-a poručuju da će uvijek pravovremeno pratiti sve radnje poslodavaca u struci privatne zaštite te poduzimati date zakonske mjere prema njima. "Očuvanje same struke, kao i digniteta svih djelatnika nam je na prvom mjestu, kao i osiguravanje boljih radnih mjesta te dati poruku poslodavcima da djelatnici nisu sami", zaključuje Knežić Denić.

Autor

Marcello Rosanda

Marcello Rosanda

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa