dan zaštitnika župe sveti Rok

Obnovljen zvonik u Galižani, mještani dobili i javni sat

0

Blagoslovom i inauguracijom novoobnovljenog zvonika župne crkve svetog Roka u Galižani, proslaveljen je u petak, 16. kolovoza, dan zaštitnika župe Sveti Rok kao i obljetnica 390. godišnjice Župe. Misi na Velikom trgu, koju su vodili galižanski župnik vlč. Vladimir Brizić te vlč. Ilija Jakovljević, fažanski župnik i nositelj brojnih visokih crkvenih dužnosti, prisustvovali su brojni uzvanici i mještani, predstavnici Grada Vodnjan predvođeni gradonačelnik Edijem Pastrovicchiom, kao i Ministarstva kulture s pročelnicom Konzervatorskog odjela u Puli Lorellom Limoncin Toth.

Obnovu oštećenog zvonika, kojem je prijetilo urušavanje, pokrenuo je i financijski pokrio Grad vodnjan uz pomoć Ministarstva kulture kroz programe zaštite nepokretnih kulturnih dobara. Potpuna i zahtjevna obnova, vrijedna oko pola milijuna eura, trajala je od listopada 2023. do travnja 2024. godine, te je uključila niz stručnjaka. Odnosila se na građevinske, električarske i restauratorske radove, izradu elaborata za zvona i kazaljke sata, stručni nadzor, vođenje projekta i ostalo.

Kako je rečeno, galižanska zvona uslijed izrazito narušene statike zvonika iz 17. stoljeća, nisu se oglašavala punih šest godina! Ovim projektom Galižanci su dobili i svoja zvona, ali i javni sat. Vlč. Jakovljević u više je navrata poručio Galižancima da imaju najljepši zvonik u Istri te se zahvalio gradskoj upravi za napore u njegovoj obnovi.

 

"Obnova ovog zvonika nije bila samo građevinski poduhvat, već i čin ljubavi prema našoj povijesti, vjeri i zajednici. Zvonik je simbol crkve, ali i našeg zajedništva, prošlosti i budućnosti. Drage Galižanke i Galižanci, ovo je naš zvonik, naše nasljeđe koje ćemo s ponosom prenijeti na buduće generacije. Neka nas zvuk ovih zvona uvijek podsjeća na naše vrijednosti", poručio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.

S govornice se zahvalio Ministarstvu kulture i medija, koje je prepoznalo važnost obnove te je pružalo podršku tijekom cijelog procesa. Predanosti Lorelle Limoncin Toth, Tonija Ivetića i Roberta Bilića iz Konzervatorskog odjela bila je ključna za projekt, rekao je.

Zahvalu za suradnju gradonačelnik je uputio predstavnicima crkve, a posebno se zahvalio izvođačima radova i mnogim stručnjacima uključenim u obnovu, istaknuvši Branka Orbanića i njegovu tvrtku Kapitel.

"Vaš trud, znanje i vrijeme koje ste uložili omogućili su nam da danas s ponosom stojimo pred ovim prekrasnim zvonikom", rekao je gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Nakon proslave upriličen je domjenak za sve mještane, a posjetiteljima je omogućen i obilazak zvonika, pri čemu su se mogli uvjeriti u značaj obnove ovog povijesnog i kulturnog spomenika.

Autor

Istarski.hr

Istarski.hr

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa