prosvjed ispred calucema

Građani počinju masovno slati mailove, Zoričić najavio tužbu

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Stotinjak građana okupilo se jutros na prosvjedu kod ulaza u cementaru Calucem na Stoji. Problem je poznat - prevelike emisije štetnih čestica, koje pokazuje mjerni uređaj što ga je postavio Grad Pula u blizini tvornice.

Istovremeno, iz samog Calucema tvrde da su njihove emisije u skladu s ekološkom dozvolom koju imaju i da su interna mjerenja pokazala prosječnu koncentraciju sumpor dioksida od 492 mg/m³, što je niže od dozvoljene granice od 1.200.   

Kako je objasnio Vladimir Jurišić, stanar iz susjedstva i jedan od organizatora prosvjeda, problem je upravo u tome da bi gornja granica trebala iznositi 400 mg/m³, što poštuju sve tvornice osim Calucema.

 

"Oni se sami neće promijeniti, jedini tko njima nešto može nametnuti je Ministarstvo zaštite okoliša. Zato bih ja danas lansirao kampanju da svi zajedno pošaljemo 10.000 mailova koje će svatko potpisati. U njima ćemo tražiti od Ministarstva da revidira postojeću ekološku dozvolu i da se ona prebaci na europski standard po kojem, kada je riječ o sumporovom dioksidu, maksimum iznosi 400 miligrama na dnevnoj razini. Taj standard poštiju sve druge tvornice u Europi, samo oni ne. Ja ne vidim zašto građani Pule ne bi mogli zahtijevati da se poštuju minimalni ekološki standardi Europske unije", poručio je Jurišić. 

Dragica Pršo je dodala da se nada kako ovo nije prvi i zadnji prosvjed, već da će ih biti još, a Koviljka Aškić, nezavisna županijska vijećnica, poručila je da joj je prekipjelo.

"Dosta je više mjerenja, imamo sve dokaze, osjećamo, znamo što se događa. Idemo u inicijativu izmjene dozvole koja im omogućuje visoke vrijednosti, a i te premašuje", rekla je Aškić i iznijela neke vrlo zabrinjavajuće podatke.

"Od kad sam županijska vijećnica u manje od četiri godine imamo povećanje karcinoma skoro 50 posto. Pa treba li nam još podataka".

Na prosvjedu je bio i gradonačelnik Filip Zoričić koji je rekao da su pripremili tužbu protiv tvornice zbog povišene razine čestica. 

"Ovdje je to nekoliko puta više nego u tvornici Koromačno. Također očekujemo dolazak ministara ovdje, da se taj problem riješi", rekao je Zoričić, dodavši da tvornica mora prijeći na nove tehnologije jer je jedino drugo što mogu napraviti zatvaranje.

"Ovo je sad prešlo svaku mjeru. Pozivam ih da objave rezultate sistematskih pregleda radnika u tvornici, naravno bez imena. Mi želimo da ljudi rade, da imamo industriju, ali zdravu industriju koja je moguća svuda u svijetu", rekao je Zoričić.

Autor

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa