DAVOR KOMAR SE PRIPREMA ZA PARAOLIMPIJSKE IGRE

‘Vjerujem da bi mogla doći barem jedna medalja’

0
Davor Komar (Foto: EPC Press)
Davor Komar (Foto: EPC Press)

Nakon završetka Olimpijskih igara, sportska borilišta u Parizu kroz desetak će dana zaokupiti paraolimpijci, a među njima je i vrsni pulski paraboćar Davor Komar. Uvijek pozitivan i dobre volje odrađuje posljednje pripreme pred odlazak u Pariz gdje će nastupiti u pojedinačnom dijelu natjecanja te mješovitom paru sa zagrepčankom Anamarijom Arambašić

- Treniram i uživam, ruka ‘me sluša’. Dobro se osjećam i čuvam svoje zdravlje. Distrofija mišića uzela mi je mogućnost da se primjerice sam počešljam, no na neki način mi se vratilo kroz boćanje gdje sam ostvario gotovo sve što se osvojiti da. Jednostavno bez treninga više ne mogu živjeti i u tome pronalazim zadovoljstvo. Pripreme se održavaju svakodnevno po pet sati, gdje sa sparing partnerima pokušavam održavati najbolju formu. Početkom idućeg tjedna imam dodatne mini pripreme u Izoli s najboljim slovenskim paraboćarom Matjažom Bartolom, a onda slijedi pakiranje stvari, kaže pulski paraboćar uoči odlaska u Pariz.

 

Paraolimpijske igre svakako su san svakog sportaša s invaliditetom. Komar je taj osjećaj imao prilike osjetiti nastupom u Tokiju pred tri godine. U međuvremenu se okitio brojnim međunarodnim trofejima i osjećaj i cilj će ovoga puta sigurno biti drugačiji.

- Prije Tokija sam stvarno imao ogromnu želju plasirati se na Igre da sam ‘patio’ i na treninzima i psihički. Danas se možda mučim još i više, ali manje patim jer znam da sam taj cilj postigao te sada se mogu pametnije i smirenije pripremati za nastup u Parizu. Prvi puta u Tokiju sve je bilo nekako drugačije prvenstveno zbog pandemije. Nismo se mogli družiti i osjećali smo se nekako usamljeno. Sada će to svakako biti drugačije jer imamo veću ekipu, uspoređuje svoja dva paraolimpijska nastupa Komar.

U dosadašnjoj karijeri Komar gotovo da nema što nije osvojio. Olimpijska medalja međutim bila bi svakako kruna svih tih svjetskih i europskih naslova, koji krase njegove vitrine posljednjih desetak godina.

- Puno se dajem od sebe i očekujem stvarno dobar nastup, ali neću biti razočaran ukoliko se ne dogodi. Nekako sam uvjeren da bi jedna medalja mogla doći, u pojedinačnom ili pogotovo parovima gdje vjerujem da će ovaj silni rad doći na naplatu. Volio bih to prvenstveno radi obitelji kojoj želim posvetiti ovaj nastup. Sve protivnike koji su bolje plasirani na svjetskoj ljestvici od mene sam pobjeđivao tako da je sve moguće. Natjecanje će sigurno biti vrlo izjednačeno. Boćanje za osobe s invaliditetom sastoji se od dobre pripreme ali i mnogo nadmudrivanja, jer su taktika i izbor boća također ključni ukoliko želite pobjeđivati na ovoj razini, dodaje Komar.

Dodaje i kako se u posljednje vrijeme mnogo toga promijenilo u dijelu uvjeta. Nagrade za osvojene medalje na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama su uoči Pariza izjednačene i povećane. Sportaši, treneri i ostalo stručno osoblje sada ima puno kvalitetnije uvjete za rad.

- Puno se toga promijenilo u načinu financiranja sporta te smo sada dostigli neku dobru razinu i status kakav zaslužujemo. Nekad smo bili prepušteni sami sebi i morali smo se snalaziti kako smo znali. Danas ipak imamo osigurane timove ljudi koji brinu te pokrivene određene troškove. Nekada su te za dobar plasman samo potapšali po leđima, kaže pulski paraolimpijac.

Paraolimpijske igre u Parizu započinju 28. kolovoza, a dan kasnije na teren će i Davor Komar u konkurenciji natjecatelja kategorije BC4. U Parizu će Hrvatsku predstavljati 22 sportaša u šest parasportova, a među njima su tri iz Istarske županije - Mikela Ristoski, Borna Zohil i Davor Komar. Hrvatski su sportaši dosad osvojili 26 medalja na ljetnim Igrama pri čemu pet zlatnih, osam srebrnih i 13 brončanih medalja. Vjerujemo da će se i ovaj buzetski Puležan nakon ovih Igara pridružiti toj listi.

Autor

Siniša Žulić

Siniša Žulić

sport@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa