NE POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE

Ovo je najgluplji 'stop' u Istri, a možda i šire

0
Snimio: I. Radić
Snimio: I. Radić

Ovo je nadaleko najbesmisleniji 'stop' u Istri, a i šire. Možda jedno sutra i ne bude tako, ali danas lijepimo taj epitet bez puno premišljanja.

Jer, svatko tko poštuje ovaj znak, dovodi u opasnost i sebe i ostale sudionike u prometu. Staneš, kako piše, a onda te netko fino „naguzi“, možda i lančano.

Radi se o prometnici kroz naselje Most Raša, točnije prijelazu preko željezničke pruge koja poodavno nije u funkciji. Već smo i mi u srednjim godinama zaboravili kada je ovdje zadnji put kloparao vlak prema luci Bršica.

Svejedno, sva je prateća signalizacija tu: i 'stop' i Andrijin križ. Kao da će lokomotiva svakog trena. A neće.

 

Svikli smo već na takvu situaciju, kažem, no neki dan me čitatelj, isti onaj zbog kojega sam o ovom apsurdu pisao prije 12 godina, a radi se o dnevnom putniku na relaciji Barban-Labin, upozorio da „opasnost nije prošla“. I dalje se, veli on, ondje događaju sudari, jer stranci često prikoče. Netko bi mogao stradati.

Vlak Most Rašom odavno nije prošao, ali nikad se ne zna 

Onomad su iz Hrvatskih cesta bili poručili da nemaju obavijest onoga tko upravlja prugom o tome da ona nije u funkciji, pa se prijelaz u Mostu Raši još vodi kao službeni, a to onda podrazumijeva i prateću prometnu signalizaciju. I još su napominjali da se, naravno, ne mogu znakovi niti postavljati, pa tako ni skidati kako se kome prohtije.

Bit će da se otad, eto, ništa nije promijenilo. Osim što političari sve glasnije spominju da je pred nama „desetljeće željeznica“.

Od te, kako se ono zove, studije izvodljivosti za revitalizaciju legendarne pruge Lupoglav-Raša do same realizacije dug je put.

Dotad, u Most Raši i dalje imamo 'stop'. Na kojem ne treba stati.

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa