'jedan od najvećih istarskih sinova'

Mate Balota dobit će spomenik u središtu Pule. 'Tu je bio i ostat će Čovjek među ljudima'

0
Filip Zoričić, Bruno Krajcar, Boris Miletić i Vladimir Torbica
Filip Zoričić, Bruno Krajcar, Boris Miletić i Vladimir Torbica

 Istarski župan Boris Miletić i pulski gradonačelnik Filip Zoričić potpisali su 13. kolovoza pismo namjere o suradnji za izradu i postavljanje spomenika - skulpture „Mate Balota - Mijo Mirković“ na Narodnom trgu u Puli.

Mate Balota zaista je zaslužio spomenik na lijepoj lokaciji u središtu grada, a koji će biti trajni podsjetnik na vrijednosti koje je zagovarao svojim radom – ljubav prema jeziku, kulturi, zavičaju i domovini“, kazao je Miletić.

"Tko god je pročitao 'Tijesnu zemlju' ili 'Puna je Pula' s prelaska iz 19. u 20. stoljeće, zna o čemu danas govorimo. Drago mi je da je Grad izabrao ovu lokaciju. Svi zajedno možemo biti ponosni“, dodao je župan.

Istaknuo je zasluge idejnog začetnika projekta Bruna Krajcara, potom Miodraga Čerine, Erosa Čakića, županijskog pročelnika za kulturu i zavičajnost Vladimira Torbice. Zahvalio se gradonačelniku Zoričiću na prihvaćanju inicijative te županijskoj Skupštini koja je odobrila financijska sredstva za izradu i postavljanju spomenika-skulpture.

 

Zoričić je istaknuo da je Mate Balota jedan je od najvećih istarskih sinova.

„Pula će napokon imati mjesto gdje će svi moći vidjeti tko je bio ovaj veliki i zaslužni čovjek. Zajednički je ovo projekt Županije i Grada, kojim želimo zahvaliti našem znanstveniku, profesoru i književniku. Ostavio je trajan zapis o svakodnevnom čovjeku. Spomenik u centru grada, koji će nas zauvijek podsjećati na čakavske navade, najmanje je što možemo učiniti da se odužimo Baloti“ istaknuo je Zoričić.

Pročelnik Torbica posebno se zahvalio obitelji Mirković i Čvrljak na prihvaćanju inicijative. „Mate Balota, naš veliki književnik i znanstvenik, napokon se vraća kući i vjerujem da će svi Puljani i Istrani biti zadovoljni“, poručio je Torbica.

Krajcar, predstavnik inicijatora, objasnio je da će skulptura Balote biti postavljena tako da gleda prema tržnici i ribarnici, s obzirom na to je bio strastveni ribar, a česta tema njegovih znanstvenih radova bila su i obiteljska gospodarstva.

Članica Kulturnog vijeća za zaštitu i očuvanje kulturne baštine Grada Pula Gorka Ostojić-Cvajner podsjetila je na višegodišnja nastojanja da se našem uglednom ekonomisti i književniku Mirkoviću podigne memorijsko obilježje u Puli. Posebno je raduje, rekla je, da je konačno odabrano mjesto, i to upravo na Narodnom trgu, „gdje je Mate Balota bio i ostat će Čovjek među ljudima“. 

Autor

Igor Radić

Igor Radić

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa