OD LAŽNE VIJESTI DO ZABRANE

Grad Pula je danas ponosan što je birokratski ubio – tiramol

0
Foto: Milivoj Mijošek
Foto: Milivoj Mijošek

Iako je 2019. godine zabrana vješanja rublja na otvorenom izazvala velike polemike u Hrvatskoj, ona je, barem u Puli, ostala aktualna.

U važećoj odluci o komunalnom redu Grada Pule piše:

"Na prozorima, vratima, terasama, balkonima, lođama, ogradama i drugim vanjskim dijelovima zgrade koji se nalaze izvan gabarita građevine zabranjeno je vješati ili izlagati rublje, posteljinu, sagove, krpe i druge predmete." 

 

Onaj tko se ogriješi o tu zabranu mogao bi dobiti kaznu u rasponu od 300 do tisuću kuna. Zanimljivo je da je ta odluka pravdana propisima Europske unije, koji naše lokalne vlasti tjeraju da takvu zabranu ugrade u svoje zakone. Ispostavilo se da je to bila lažna vijest, da se EU, logično, ne bakća u takve stvari. Ali bez obzira na svoju neistinitost, zabrana tiramola ostala je snazi.

U Gradu Puli ne samo da se ne srame zbog toga, nego su, rekli bismo, danas i ponosni što su uveli red u posvemašnji kaos. Naravno, sarkastični smo kad kažemo da su uveli red. Jer zabrana tiramola sigurno nije nešto što bi trebalo biti na vrhu prioriteta gradskih birokrata. Bolje bi bilo, recimo, da brinu o tome da obiteljske kuće, ali i zgrade, ne dobivaju kričave fasade, ili da neki pulski kvartovi ne izgledaju kao arhitektonski i prostorni cirkus. No, oni se po dobrom starom običaju ne znaju uhvatiti u koštac s takvim problemima, već cjepidlače i pokušavaju otežati život građanima.

Na naš upit iz Grada odgovaraju da su tu zabranu propisali neovisno o EU-u. Smatraju, ističu, da se njome pridonosi većem redu.

"Pula definitivno nije jedini Grad koji u svom komunalnom redu ima takvu odredbu te su zapravo rijetki koji takvu odredbu nemaju. Ne samo u Hrvatskoj nego i diljem Europe isto je zabranjeno i nastavlja se zabranjivati", hrabro se busaju u prsa. Napomenimo da je odluku o zabrani vješanja rublja donijela bivša vlast na čelu s Borisom Miletićem, dok je sadašnja preuzela tu odredbu i ugradila je u danas važeću odluku o komunalnom redu.

Teško je provjeriti istinitost njihove tvrdnje da se diljem Europe zabranjuju tiramoli, ali pokušali smo provjeriti kako na njih gledaju u Italiji, jesu li i tamo nepoćudni. Istina, bilo je pokušaja da se i tamo stave na stup srama. Iznenadilo nas je da je Napulj to pokušao učiniti polovicom 2022. Ali samo pokušao. Ne i uspio. Burna reakcija tamošnje javnosti na najavu zabrane vješanja rublja na otvorenom, što je zaštitni znak ne samo Napulja, već i drugih talijanskih gradova uz obalu, natjerala je lokalnu vlast da povuče takvu odluku. Najturističkiji grad u Italiji, Venecija, poznat je po tiramolima, koji kod njih očito ne narušavaju vizuru grada. Zapravo je oplemenjuju. Istina je da postoje neki slučajevi u Italiji koji pokazuju da je ponegdje zabranjeno vješanje rublja iznad javnih površina, ali naveli smo primjere dvaju predivnih gradova u kojima takvo što ne dolazi u obzir, koji ostaju predani mediteranskoj kulturi, duboko utkanoj u njihovu tradiciju.

Pulskoj vlasti ta tradicija ne predstavlja izgleda ništa. Ali i kod nas ima drugačijih primjera. Rovinju, kao perjanici istarskog turizma, zabrana tiramola ne pada na pamet. Pa to je postala gradska znamenitost, nešto što oplemenjuje vizuru grada. Zašto takvo što zabranjivati? Sulude se odluke, međutim, ne mogu objasniti na racionalan način. Ključno je da one nikome ništa ne donose.

Naime, pulski komunalni redari u pet godina nisu uočili takvo kršenje komunalnog reda pa nisu, kažu nam u Gradu, ni izrekli kazne za tiramole, iako svi znamo da ih i dalje ima. Dakle, prešutno se tolerira sušenje rublja na otvorenom. Zato takve odluke i nazivamo suludima. Jer ništa ne donose, tu su samo radi forme.

Književnik Miljenko Jergović dao je 2019. svoj obol u nacionalnoj raspravi o tiramolima, napisavši tekst posvećen tom mediteranskom fenomenu.

"Ne mora tako biti uvijek, ali tiramoli se u pravilu prostiru između kuća različitih vlasnika ili između prozora i balkona međusobno nepovezanih obitelji, koje osim što nemaju zajedničku adresu, često nemaju ni zajedničke poglede na svijet. Ne spaja ih ništa osim tiramola. Ali ta veza je obično čvršća i važnija od svih drugih veza. Tiramoli se ne prekidaju, konopi se ne režu, čak ni onda kada su između dviju strana ulice prekinute sve druge veze. I kada se s okna na okno i s ponistre na ponistru žene svađaju, upućujući jedna drugoj najgore kletve, i kada muški jedni drugima skinu pozdrav, i kada se nađu na različitim stranama, u međusobno zaraćenim vojskama, i kada jedna strana ulice progovori jednim, a druga drugim jezikom, i već se sluti da će oni koji se pokažu slabijima biti protjerani, ni tada se ne režu tiramoli", piše Jergović.

Citirat ćemo još nekoliko njegovih rečenica za kraj:

"Tiramol je, ponovimo, zastava Mediterana. Tiramol je zastava svake obitelji. Ono što se na njemu suši, to smo mi."

Autor

Bojan Žižović

Bojan Žižović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa