europska agencija za sigurnost hrane upozorava

Morska hrana bi mogla postati opasna za konzumaciju

0
Ilustracija (foto: Pixabay)
Ilustracija (foto: Pixabay)

Prema podacima službe za klimatske promjene Copernicus, ponedjeljak 22. srpnja bio je najtopliji dan u novijoj povijesti i tog je dana prosječna temperatura na Zemlji bila 17.15 Celzijevih stupnjeva.

Klimatske promjene postaju sve ozbiljnije te utječu na sve, pa tako i na morsku hranu. Zbog sve viših temperatura na Zemlji ona bi mogla postati opasna za konzumaciju, i to zbog bakterija, piše Index.

Naime, Europska agencija za sigurnost hrane u svom je novom izvješću navela da bi zbog klimatskih promjena količina Vibrio bakterija u plodovima mora mogla porasti, posebno u vodama niskog saliniteta ili u dijelovima gdje se rijeke ulijevaju u more, kako u Europi tako i na globalnoj razini.

 

O kakvoj je bakteriji riječ?

Vibrio ili V. vulnificus vrsta je bakterije koja može ući u ljudsko tijelo nakon konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih školjki ili kroz otvorenu ranu na tijelu. Kada uđu u tijelo, ove bakterije mogu dovesti do sepse ili velikih mjehura koji se šire po tijelu i uništavaju tkivo.

Ove su bakterije vrlo rijetke, no nekoliko je smrtnih slučajeva povezano s njima, najviše u SAD-u. Prošle se godine nekoliko osoba u Connecticutu, New Yorku i Sjevernoj Karolini zarazilo vibriozom, nakon rekordnih toplinskih valova u srpnju.

Osim SAD-a, najranjivije zone u Europi su Baltičko more, prijelazne vode Baltičkog i Sjevernog mora i Crno more. Ipak, nije problem samo u klimatskim promjenama i bakterijama.

Više možete čitati na linku.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa