Istarski.hr doznaje

Herculanea će graditi sortirnicu i kompostanu. Ovo su potencijalne lokacije

0

Izgradnja sortirnice i kompostane već je dulje vrijeme aktivnost planirana u raznim strateškim dokumentima, ali nije bilo podloge koja bi, na temelju analize postojećeg stanja, definirala potrebe, kapacitete, procjene investicije, odnosno konkretne parametre na temelju kojih bi se moglo krenuti u realizaciju tog projekta. Grad Pula je, kako smo već nedavno pisali, osigurao sredstva i dao zadatak Pula Herculanei da naruči izradu predstudije za sortirnicu i kompostanu.

"Bio je to kompleksan posao, od kvalitativne i kvantitativne analize samog otpada koji se prikuplja u sezoni i van sezone, sve do analize EU ciljeva, pravnog i financijskog okvira. Da pojednostavnim stvar, ranije smo znali samo da nam nešto treba, no nismo znali niti točno što, niti koliko veliko, niti koliko će nam za to u konačnici trebati novaca. Danas, nakon nedavno prezentirane Predstudije, znamo da nam trebaju sortirnica kapaciteta 13 tisuća tona godišnje, te kompostana kojoj bi godišnji kapacitet bio 5 tisuća tona. Znamo i koji su financijski okviri  za investiciju i koliki su godišnji operativni troškovi za rad planiranih postrojenja", kaže direktor Pula Herculanee Robi Fuart.

Na pitanje je li u pripremi za realizaciju tog projekta učinjen i korak dalje, odnosno jesu li u Herculanei razmatrane potencijalne lokacije na kojima bi se investicije mogle dogoditi, Fuart odgovara potvrdno.

"Nije nužna izgradnja oba postrojenja na istoj lokaciji na istoj lokaciji, no sigurno je da je to poželjno, s obzirom na to da se ipak tako smanjuju troškovi, tako da očekujemo da će se ići u smjeru jedne konačne lokacije na kojoj će se izgraditi najprije kompostana, a zatim i sortirnica. Važno je napomenuti da mora biti obavezno zatvorenog tipa te maksimalno automatizirano. S obzirom na to da je pitanje lokacije za ovu vrstu objekata vrlo osjetljivo, trebat će mudrosti i hrabrosti za donijeti konačne odluke, no izvršene aktivnosti, svakako su polazišna točka. Pula Herculanea je, u konzultacijama sa strukom, došla do dvije potencijalne lokacije, te smo odlučili s tim prijedlogom izaći prema odgovornima i javnosti.  Prva potencijalna lokacija nalazi se u zoni Velog Vrha, odnosno području Vidrijan, dok je druga na području sjeverno od čvora Peličeti, prema naplatnim kućicama Istarskog ipsilona.

Naš prijedlog će biti da se naruči studija za apliciranje na EU sredstva kojom će se analizirati obje predložene zone koje imaju svoje prednosti i mane. Trenutno je riječ o vrlo ranim razgovorima koji nisu potkrijepljeni dubljim analizama i dokumentima. Potrebno je još izvršiti cijeli niz provjera jesu li uopće predložene lokacije moguće za daljnje razmatranje, odnosno postoje li neke nepremostive prepreke, te nakon toga napraviti detaljnu multikriterijalnu analizu. Neophodno je javnost uključiti u svaki korak realizacije projekta jer je to jedini način da se projekt u konačnici uspješno realizira", kaže Fuart.

Vjeruje da će objava informacije o potencijalnim lokacijama vrlo brzo pokrenuti raspravu u javnosti, što smatra dobrim, jer bi ona trebala iznjedriti najkvalitetnije moguće rješenje. "Moramo samo biti u svakom trenutku svjesni da generiramo otpad, i to velike količine otpada, te da s realizacijom ključnih dijelova sustava u „našem dvorištu“, odnosno vlastitom sortirnicom i kompostanom, dobivamo veću kontrolu i neovisnost u gospodarenju otpadom.

Isto tako, ne smijemo zaboraviti da navedeni objekti predstavljanju neizostavan dio integralnog sustava gospodarenja otpadom bez kojih neće biti moguće postići zakonom definirane ciljeve usklađene s EU zakonodavstvom glede kružnog gospodarenja otpadom. Sve do ostvarenja ciljeva, naši će gradovi i općine biti i financijski penalizirani, što ide dodatno u prilog realizacije ovih projekta", zaključuje direktora Pula Herculanee Robi Fuart. 

Autor

Milan Pavlović

Milan Pavlović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa