EVO, SAMO ŠTO NIJE

Japanci grade treću autocestu, a evo kad će obnova WC-a na Giardinima

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Pune tri godine prošle su otkako je Igor Belas na Gradskom vijeću upitao kad će konačno biti uređen javni zahod na Giardinima koji je ondje funkcionirao desetljećima, a u trenutku postavljanja ovog krucijalnog pitanja nije radio barem nekoliko godina. Riječ je doslovno o nekoliko kvadrata u, doduše, povijesnoj, zakonom zaštićenoj kuli, koji iz sezone u sezonu izazivaju prijepore. „Je li moguće da nam za uređenje WC-a na Korzu treba jedna godina? Japanci bi za to vrijeme napravili autocestu“, zavapio je Belas na istoj sjednici, u jeku turističke sezone.

 

O obnovi toaleta na Giardinima koja „upravo kreće“, pisali smo još prije tri godine, ali i lanjskog listopada. U međuvremenu su na nužnik svi zaboravili sve do još jedne masovne pojave turista i, posljedično, masovne nužde. Od Belasovog povijesnog pitanja nije se dogodilo ništa, ako ne računamo da su Japanci u međuvremenu izgradili još jednu autocestu, a sad se bacaju i na treću, prije nego što se katapultiraju na Mars. Prvo je tadašnja pročelnica Ingrid Bulian na spomenutoj sjednici izjavila da se zahod nalazi u zaštićenoj kulturno-povijesnoj jezgri, pa su svi radovi pod paskom konzervatora, zbog čega i obnova ide sporije. Onda je objavljen natječaj za obnovu nužnika te ponuđena cijena veća od bandićevskih „zlatnih zahoda“. Grad je ponudio gotovo milijun kuna, ali javio se nije nitko! Doduše, nakon trećeg pokušaja javne nabave, ponudu firme Tgt-Adriatik, skuplju za pola milijuna kuna, Grad je odbio.

I dok se neki pulski ugostitelji dovijaju kako stati na kraj masovnom turizmu kad je nužda u pitanju, pa je jedan od njih otvorio javno-privatni zahod, ovisno o tome ulazite li u njega s ulice ili iz restorana, javni zahod na Giardinima nakon niza peripetija prepušten je arheolozima i konzervatorima.

Ponovno smo uputili pitanja gradskim ocima, ne nadajući se obećavajućem odgovoru, s obzirom da zahod na Giardinima izgleda kao da u njega nije nitko ušao deset godina i kao da se ondje barem još deset neće zbivati ništa.

Iz Komunalne palače podsjećaju da su bila tri postupka javne nabave, a u zadnjem, u rujnu 2022., zaprimljena je ponuda od 160.801 eura bez PDV-a (tada 1.211.558 kuna), koja je daleko prelazila procijenjenu vrijednost od 79.633 eura bez PDV-a (600.000 kuna).

„Grad je pokrenuo razgovore s Arheološkim muzejom Istre u cilju iznalaženja načina ugovaranja i financiranja navedenih radova s obzirom da se u njima, osim toaleta, izvode i radovi na povijesnim zidinama i kuli kojima upravlja Muzej. U tijeku je dogovor o potpisivanju sporazuma kojim bi se regulirali međusobni odnosi i obaveze, a prvenstveno po pitanju provedbe aktivnosti i financiranja temeljem kojeg bi se pokrenuli postupci nabava s namjerom da se toalet pripremi za turističku sezonu 2025. godine“, odgovorili su nam iz Grada, a mi se nadamo da ćemo, živi i zdravi, na vrijeme izvijestiti o tom naizgled malom, ali za Grad i njegove goste pitanju od velike nužde.

Autor

Mirjana Vermezović Ivanović

Mirjana Vermezović Ivanović

redakcija@istarski.hr

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa