ZA PULSKI MOŽEMO! STANJE JE ALARMANTNO

'Istra svjesno klizi u provaliju prekomjernog turizma!' Evo konkretnih brojki

0
Dušica Radojčić (Snimio: M. Mijošek)
Dušica Radojčić (Snimio: M. Mijošek)

"Prekomjernom izgradnjom Istra ide rapidno i stihijski prema kompletnoj neodrživosti kako sustava, tako i zagađenja okoliša, ali i prema infrastrukturnom kolapsu", upozorili su na današnjoj konferenciji za medije u Puli saborska zastupnica stranke Možemo! i članica tamošnjeg Gradskog vijeća Dušica Radojčić, te županijski vijećnik Slaven Boljun.

Koliko je situacija zapravo kritična, dijelom otkrivaju, istaknuli su, i podaci nove studije Ocjena stanja i trendova održivosti turizma u Istarskoj županiji.

 

„Prema podacima iz studije, godišnje se izdaje preko dvije tisuće građevinskih dozvola. Ukoliko se taj trend nastavi, u idućih pet godina možemo očekivati izgradnju oko deset tisuća zgrada, kojima svrha nije stanovanje po građanima priuštivim cijenama“, stoji u priopćenju političke platforme.

„Površina izgrađenog dijela građevinskih područja u naseljima se unatrag 12 godina povećala za gotovo 1.300 hektara. Broj stalnih stanovnika Istre, prema popisu stanovništva iz 2021., iznosi 195.237, što je pad za 6,2 posto u odnosu na 2011., a broj kreveta za goste (hoteli, kampovi, apartmani, nekomercijalni smještaj) trenutno iznosi 487.732“, dodaje se.

Iz Možemo! naglašavaju da županijski Prostorni plan dopušta izgradnju dodatnih 160 tisuća turističkih kreveta u hotelima i kampovima. Također, prema trenutnom trendu izgradnje na građevinskim zemljištima unutar naselja, stvorit će se novi smještajni kapaciteti za 200 tisuća stanovnika.

"Ako ne poduzmemo nešto da se trendovi zaustave, tijekom ljeta bismo u Istri uskoro mogli imati milijun ljudi, od čega manje od 200 tisuća stalnih stanovnika. I nitko ne zna odgovoriti u kojem trenutku će puknuti infrastruktura, gdje ćemo s otpadom, što kad elektroopskrbni sustav počne padati, kako namiriti potrebe za vodom stanovništva i gostiju, kamo parkirati sva ta vozila, znajući da 92 posto posjetitelja dolazi u Istru cestovnim putem, koliko će biti nepovratno zagađenje, gdje će stanovati domaće stanovništvo i radnici koji si već sada ne mogu priuštiti kupnju vlastitog doma, a ogromni problem postoji i s unajmljivanjem stanova", rekao je Boljun.

Premda je reakcija na postojeće stanje i trendove nužna i hitna, izgovor za odgađanje ograničavanja nekontroliranog širenja kapaciteta nalazi se, primijetila je Radojčić, u primjeni novog Zakona o turizmu, što se iščitava iz izjava čelnika nekih jedinica lokalne samouprave.

„Istarska županija pokrenula je ciljane izmjene Prostornog plana, ali među ciljevima izmjena uopće nema preispitivanja turističkih kapaciteta ili postroženja uvjeta za širenje građevinskih područja gradova i općina. Stoga je potrebno hitno pokretanje novih izmjena Plana,  kojima će se to osigurati, dajući prednost stanovanju za građane umjesto za kupce apartmana“, zaključuju iz Možemo! (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa