jedna od najboljih u puli

Ovi dečki rade pizzu s kruškom, ali i onu najljuću u gradu (foto)

0
Fotogalerija: Milivoj Mijošek
Fotogalerija: Milivoj Mijošek

Pulski ugostitelj Adriano Perković nedavno je preuzeo vođenje poznate pizzerije Maximilian u trgovačkom centru Max Stoja, u istoimenom pulskom kvartu. Može se reći da taj lokal već nekoliko godina održava visoku razinu kvalitete, a sada je, pod novim vodstvom, spreman za još jedan iskorak u smislu besprijekornih namirnica, stručnosti personala i novih originalnih, pa i neobičnih recepata.

Ako bi netko probao vrhunsku pizzu napoletanu, spravljenu isključivo od talijanskih prizvoda prve klase, Maximilian je jedno od rijetkih mjesta u Puli gdje je to moguće. Uz to, jedno je od rijetkih objekata u Puli gdje se može pojesti parmigiana od malancana. Turisti su im, kaže vlasnik, samo ekstra gosti, važni su im pretežito domaći ljudi, budući da pizzerija radi tijekom cijele godine.

 

"Uveli smo neke novitete, šest novih gourmet pizza, one su sezonske tako da zapravo ponudu obnavljamo svaka tri mjeseca. Prva je Patanegra sa španjolskim pršutom, burratom od mozzarelle i Taleggio sirom. Druga je Santa Maria, na koju ide kruška, najbolji talijanski pršut San Daniele, mozzarella Iovine s juga Italije, orasi, gorgonzola. Treća je Istriana - namaz od šparuga, suhi ombolo, suha kobasica, divlje šparuge i istarska skuta. Sve proizvode dobavljamo iz Italije, dakle mozzarella, šalša, pršut, šunka, mortadela, salama, sve vrhunski prizvodi, dok ovdje u Puli uzimamo samo povrće od lokalnih OPG-ova. Nova pizza u ponudi je i Lucifer, koja spada u kategoriju pikantnijih. Na nju ide ljuta salama, chili feferoni, meksički feferoni i 'nduja, jedna vrsta talijanske paste koja daje pikantnost pizzi. Odgovorno tvrdimo da je najljuća u gradu i šire. Onda imamo pizzu Bresaola, na koju ide pesto genovese, bresaola, burrata, grana padano i maslinovo ulje. Zanimljiva pizza je i Pulled Beef, s junetinom koja se radi 12 sati da bi se na kraju trgala i sljubila s suhim pomidorima, karameliziranim lukom i Taleggio sirom", priča nam Perković, na što ga pitamo koje brašno koristi. Usput kušamo Pulled Beef, pogođenu kombinaciju suhih pomidora i trgane junetina, dok primjećujemo da u kuhinju upravo dolazi jedna poveća pošiljka burrate.

"Pizza napoletana ima fermantaciju 24 do 48 sati, puno više vode, čak 65 posto hidratacije i radi se sa specijalnim brašnom iz Molino Vigevano, specijalizirani mlin u Italiji koji radi brašno baš za pizzu napoletanu. Živio sam u Italiji deset godina, mnogo toga sam naučio i doveo ovdje. Naravno, moram spomenuti bivše vlasnike koji su načeli čitavu priču i udarili odlične temelje. Ono što posjetiteljima i Puležanima mogu garantirati jest da ćemo pratiti trendove, održati vrhunsku kvalitetu, imati uvijek samo najbolje talijanske proizvode, a priče se zaokružuje i talijanskom Illy kavom", kaže Perković.

Ono što bi svakako moglo zanimati takozvane 'prehrambene manjince', dakle vegetarijance, vegane, alergičare, jest što im Maximilian ima za ponuditi. "Imamo bezglutenske pizze, a i one prilagođene vegetarijancima s domaćim povrćem, tako da svi mogu biti bez brige", poručuje vlasnik.

Kada prođe ljeto, dolazi jesen, vrijeme gljiva, posebno cijenjenih vrganja, pa Perković odmah najavljuje i nove pizze prilagođene sezoni padajućeg lišća. Priča i o novoj pizzi s porchettom, a razmišlja i o salami od vepra. Pa krajem godine pizza s bakalarom, ribljim carpacciom... Uglavnom, svakako ćemo doći i na jesen. Perković pri kraju razgovora spominje i Mainardi Pizza Team, pa nam odmah i pojašnjava o čemu se radi.

"Ući ćemo u Associazione pizzeria napoletana (APN), zahtjev je poslan, doći će stručnjaci u provjeru i sigurni smo da ulazimo u uski krug pizzerija u Hrvatskoj koje imaju taj certifikat. Tada će i moji pizzajoli moći ići na međunarodna natjecanja", zaključuje vlasnik, dok nam, za kraj, njegov voditelj marketinga Dragan Sarapa najavljuje novi loyality program, razne ljetne događaje na terasi. No, to za sada ostaje iznenađenje. (M. Rosanda)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa