uređena važna infrastruktura

Novi asfalt do Krnice stigao prije turista

0
Snimio: Milivoj Mijošek
Snimio: Milivoj Mijošek

Opsežni infrastrukturni radovi koji su se ove zime i proljeća odvijali na prometnici na ulazu u naselje Krnica prije početka glavne turističke sezone privedeni su kraju. Naime još od kraja veljače u Krnicu i Rakalj se moralo obilaznim pravcem preko Marčane i Križa, a razlog za to bila je temeljita rekonstrukcija županijske ceste 5199 odnosno njezine dionice od nogometnog igrališta do place u Krnici zbog kojih je ta prometnica bila zatvorena za sav promet. 

Načelnik Marčane Predrag Pliško podsjeća da se radi o projektu koji su zajednički realizirali Općina i Županijska uprava za ceste i u koji je uloženo 711 tisuća eura, te da je u njemu sudjelovao i Vodovod Pula s 241 tisuću eura utrošenih u izgradnju i rekonstrukciju postojeće vodovodne mreže, te izgradnju redukcijske stanice. “Napravljena je i oborinska kanalizacija, nogostup s jedne strane ceste, te postavljena javna rasvjeta čime su ispunjeni preduvjeti za sigurno pješačko kretanje uz tu prometnicu od place do nogometnog igrališta, ali i do groblja koje planiramo izgraditi. Vodovod je izgradio i 27 priključaka na vodovodnu mrežu na tom potezu, odnosno 20 postojećih moralo je biti izmješteno, a izgrađeno je i 7 novih na tom 600-tinjak metara dugom zahvatu.”, kaže Pliško. Do kraja godina dodaje, u Marčani imaju u planu “uskočiti” u ITU mehanizam i osigurati sredstva za izgradnju poduzetničkog inkubatora i sportskog centra Madalena.

 

Zahvaljujući sredstvima iz europskih fondova u Marčani su u zadnjih nekoliko godina uspjeli izgraditi zgradu dječjeg vrtića i reciklažno dvorište, a oko 1,6 milijuna kuna iskoristili su za nabavku kontejnera za selektivno prikupljanje otpada na području općine.

Izgradnju sportskog centra kod nogometnog igralištu u Marčani kao strateški projekt za razvoj urbanog područja kandidirali su zajednički s općinama Fažana i Svetvinčenat u sklopu mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja, te on obuhvaća izgradnju manje sportske dvorane, fitness centra, te ureda Saveza sportskih udruga i nogometnih klubova Marčana i Škola nogometa Mandalena koji bi bili smješteni na katu tog objekta.

Drugi projekt za koji se u Marčani nadaju dobiti sredstva, kad za to bude otvoren odgovarajući natječaj, je brownfield investicije rekonstrukcije i izgradnje poduzetničkog inkubatora s dvije radionice u nekadašnjoj upravnoj zgradi tvrtke Marčanka, koja je već dulje vrijeme u ruševnom stanju.

“U ovom trenutku radimo i na dva nogometna terena istovremeno, te očekujem da ćemo nakon sezone i intenzivirati te radove. Radi se o nogometnom terenu u naselju Peruški i onom u Marčani. Za uređenje igrališta u Marčani smo dobili i 53 tisuće eura od Ministarstva turizma i sporta, no Općina bi trebala minimalno još 80 tisuća uložiti kako bi se mogla izvršiti kompletna rekonstrukcija, proširenje i riješiti navodnjavanje tog sportskog terena. U Peruškima se već neko vrijeme radi na proširenju igrališta, a vjerujemo da bi taj projekt mogao biti i dovršen do kraja ove godine.”, kazao nam je načelnik Marčane Predrag Pliško. (Milan Pavlović

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa