Poljoprivredna ljetina ispod očekivanja

Đani Fajman: 'Spašavaju nas zalihe lanjskog sijena'

0
Đani Fajman
Đani Fajman

Neće biti samo turistička sezona loša, nego će i poljoprivredni urod biti ispod očekivanja. Tako proizlazi iz našeg razgovora s nizom poljoprivrednika.

Maslinari se raduju viskom temperaturama jer one smanjuju populaciju maslinove muhe, koja je, kao i maslinov svrdlaš, u dobroj mjeri preživjela blagu zimu, što znači potrebu za jačim i češćim tretiranjima. Kišno proljeće je stvorilo šaroliku sliku u maslinicima jer je kišilo obilno upravo u vrijeme cvatnje, pa su cvatovi isprani, ali posljedice ovise o tome kako je nad kojim mjestom oblak bio izdašan te o tome je li ta sorta u tom trenutku cvala.

 

Isto vrijedi i za usjeve žitarica, kojih će urod biti ispod razine te za vinograde. Uz to vinogradari kažu da im je ovo jedna od najzahtjevnijih godina jer obilje vlage znači idealne uvjete za razvoj bolesti, pa je potrebno stalno pratiti stanje i trsove tretirati svaki osam do deset dana.

Đani Fajman, proizvođač mlijeka i mliječnih prerađevina iz Šušnjevice, kaže: „Zbog slabog prinosa prvi i drugi otkos djetelinsko travnih smjesa za ishranu stoke obavili smo istovremeno. Nadamo se da će treći otkos biti bolji. Spašavaju nas zalihe lanjskog sijena koje je bilo odlično, ali kvaliteta mlijeka ne može biti kao lanjska. Svi govore o navodnjavanju, ali mislim da bismo morali početi razmišljati o ulaganjima u drenaže, odnosno odvodnjavanje jer posljednjih godina su proljeća kišna“

Zadovoljni su jedino voćari povrtlari jer su im rezerve za zalijevanje izdašne, a i sadašnje obilje sunca im ide na ruku. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa