vikend uzurpacija u šišanu

Kako rezervirati najbolje mjesto na plaži? Obitelj ponudila rješenje (foto)

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Zutritt verboten. Privat! Nemalo ste se iznenadili kad ste pročitali ovaj natpis na plaži na koju ste proteklog vikenda odlučili pobjeći iz užarene i prenapučene Pule, pa ste naivno računali da ćete u okolici, točnije u Šišanu, lakše disati. Problem je u tome što niste jedini koji tako razmišljaju.

A neki su, za razliku od vas, pronašli i praktična rješenja, poput obitelji lokalaca koja je proteklog vikenda, u subotu i nedjelju, rezervirala mjesto na jednoj od lijepih šljunčanih plažica na šišanskoj obali. Dobro, nije bilo onog natpisa s početka teksta, to smo izmislili, rukovodeći se onom da djela govore, točnije stvari, strateški raspoređene do posljednjeg centimetra plaže: šator, stolice, tenda, dva frižidera, konopac za sušenje kupaćih, ručnici rasprostrti po stijenama, pitka voda u bocunu, roštilj. Oprema za preživljavanje u saharskim uvjetima ostavljena je na plaži i noću čitavog vikenda, pa i s nedjelje na ponedjeljak jer nije lijepo, računala je ova obitelj, da dođeš na more nakon što se probudiš, a „tvoje“ je mjesto netko zauzeo.

Susjedna Općina Medulin još se prije nekoliko godina dosjetila kako stati na kraj „zaboravljivim“ turistima i kupačima koji rezerviraju svoje mjesto na plaži ručnicima i drugim rekvizitima pa je onima koji dođu u skladište po svoje stvari naplaćivala od 250 do 500 kuna, uz uvjet da prethodno plate kaznu. Općina Ližnjan, čini se, još uvijek nema problema s masovnom uzurpacijom obale, no zanimalo nas je kako postupaju u tim slučajevima.

Denis Premate, komunalni redar u Općini Ližnjan kaže da plaža u Šišanu u ponedjeljak, kada su je obišli, više nije bila zauzeta.

„Prema Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama te Odluci o redu na pomorskom dobru Općine Ližnjan, očigledno se radi o prekršaju, budući da je plažni prostor zabranjeno zauzimati na opisani način i ograničavati pristup korištenja prirodne plaže kao pomorskog dobra“, navodi Premate.

Napominje da je konkretni prekršaj, ukoliko bi se utvrdilo i eventualno kampiranje, kažnjiv po više osnova.

Usput valja reći da su šišanske plaže oduvijek bile privlačne i turistima koji ondje nelegalno borave, pa je tako lokalcima ostala u sjećanju mnogobrojna češka obitelj koja je uspjela nekoliko godina ljetovati na šljunku uz more, a neki su, znajući da je kampiranje zabranjeno, iako je tabla sa znakom zabrane i ove godine iščupana i bačena pored puta, po mjesec dana spavali u šumi podalje od plaže, na koju bi dolazili u cik zore i odlazili u sumrak. (Mirjana Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa