korisnica dnevnog centra za rehabilitaciju veruda:

'Bio je to moj prvi susret s konjem oči u oči i prvi put da sam jahala'

0

Korisnici i djelatnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda proteklog su vikenda posjetili Ranch 'Barba Tone' u Manjadvorcima. Ovaj se ranch inače bavi sportskim, turističkim i terapijskim jahanjem. Na ranchu se uz brojne prekrasne konje nalaze i razne životinje poput kokoši, paunova i fazana koje su bile vrlo zanimljive korisnicima Centra.

Ipak, ono što im se najviše svidjelo bio je terapijski konj Ben kojeg su imali priliku jahati. Ovaj konj ima položen ispit radnog osposobljavanja stoga je jedini terapijski konj u Istri. Djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom mogu jahati uz licenciranog voditelja terapijskog jahanja, a zanimljivo je bilo iskustvo jedne korisnice Centra koja je imala priliku jahati konja.

 

"Kad sam došla na Ranch 'Barba Tone' bilo me je jako strah. Bio je to moj prvi susret s konjem oči u oči i prvi put da sam jahala. Kad sam zajahala konja osjećala sam se kao da letim. U meni su se tada pojavljivali razni osjećaji. Osjećaj straha, ljutnje, uzbuđenja i sreće. Bilo me je jako strah, ali unatoč strahu bila sam jako sretna jer su me djelatnici centra jako ohrabrili. Govorili su mi: 'Ajde Manči, to je sad ili nikad. Bit će ti žao ako ne probaš.' To mi je jako puno značilo. Nije mi bilo lako, ali preživjela sam i to će mi sigurno ostati zauvijek u sjećanju. Tako iscrpljena od siline spazama koji su kružili mojim tijelom kad sam sišla s konja, trebalo mi je vremena da dođem k sebi. Svi smo se zajedno družili, i korisnici i djelatnici, nismo se odvajali jedni od drugih. Vladala je prijateljska atmosfera što mi je ispunilo moje nježno srce. Nadam se da će takvih izleta biti još. Bili smo ekipa za 10. Hvala svima koji su mi pomogli da i ja to doživim. Hvala od srca. Ovaj izlet ostati će mi zauvijek u lijepom sjećanju", ispričala je korisnica Centra.

Terapijsko jahanje je terapijska metoda koja koristi konje za poboljšanje fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja osoba s raznim teškoćama. Ova terapija pomaže u poboljšanju koordinacije, ravnoteže i mišićne snage. Također, kontakt s konjima može smanjiti razinu stresa i anksioznosti, te povećati samopouzdanje i socijalne vještine. Terapijsko jahanje korisno je za osobe s autizmom, cerebralnom paralizom, Downovim sindromom i mnogim drugim stanjima. Instruktori terapijskog jahanja obučeni su da prilagode aktivnosti individualnim potrebama svakog sudionika. Na taj način, terapijsko jahanje nudi holistički pristup koji poboljšava kvalitetu života korisnika. (Istarski.hr)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa