25 godina plesa Svetničentu

Festival plesa i neverbalnog kazališta slavi obljetnicu

0
S prošlogodišnjeg festivala
S prošlogodišnjeg festivala

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat ove godine slavi 25. obljetnicu. Jubilarno izdanje održat će se od 19. do 21. srpnja, a festival će ugostiti umjetnike iz 6 europskih zemalja i predstaviti 12 plesnih izvedbi. Posjetitelji će imati priliku pogledati aktualne predstave etabliranih plesnih skupina iz Italije, Španjolske, Portugala, Belgije, Malte i Srbije, a program će upotpuniti i domaći plesni umjetnici. Uz bogat izvedbeni program, zakazani su i popratni programi; plesna radionica, predstavljanje knjige te okrugli stol.

Kao i svake godine, program je pomno biran od strane umjetničke selektorice i osnivačice festivala Snježane Abramović Milković, ravnateljice Petre Glad Mažar te producentice i ko-selektorice festivala Petre Valentić.

 

Prvi dan

Jubilarno izdanje festivala, 19. srpnja u 21:00h otvara Zagrebački plesni ansambl s izvedbom predstave „Okvir” Borne Babića. Djelo se bavi pojmom narcizma i ega kao dijela našeg identiteta. U 21:30h, u Kaštelu Grimani bit će izvedena predstava „VAV”, španjolske kompanije Daniel Abreu, koja propituje filozofsko gledište na veze između pojedinaca i spajanje stvari kroz ljubav. Program se zatim nastavlja u loži gdje se u 22:30h održava izvedba “Toujours de ¾ face!”, belgijske umjetnice Loraine Dambermont koja će u svome solu predstaviti osobni vodič za preživljavanje i tehnike samoobrane u očekivanju kaosa. Prvi dan festivala završava u Mediteranskom plesnom centru gdje će u 23:00 sata Moveo Dance Company izvesti predstavu koreografa Doriana Mallie, “I am Alex”, u kojoj istražuju koncept egocentričnosti u svijetu vođenom me, myself, and I- kulturom, pod hipotezom da smo svi u nekoj mjeri “Alex”, odnosno osoba u fokusu.

Drugi dan

Subota započinje u 21:00h u Loži, izvedbom prvog dueta trilogije ‘Entrée a dos’ - “HELENA & PARIS”. Koreografkinje Meritxell Barberá & Inma García, u suradnji s plesačima Taiat Dansa kompanije, kao polazište za ovo djelo imaju prikaz para i ljubavi u umjetnosti jer je ljubav bila jedna od najvažnijih tema koja inspirira umjetnike u stvaranju. Drugi dio “OTRA CARMEN” nastavlja se u 21:15h na trgu, dok će posljednji dio “VENUS” biti izveden na istom mjestu u 22:30h, nakon predstave koja se odvija u Kaštelu. Na pozornici Kaštela Grimani, Zagrebački plesni ansambl i koreograf Miloš Isailović u 21:30h izlaze s hrvatskom premijerom predstave “Tamo, gdje sve duše idu”. Ovaj komad prati različite priče nekoliko potpuno različitih ljudi, spremnih i nespremnih na ljubav te istražuje nevidljiv prostor kojem sve duše teže.

Treći dan

Zadnji dan festivala počinje u 10:00h u Mediteranskom plesnom centru uz radionicu “Theoretical body” koju će održati plesači i koreografi Borna Babić & Eliana Stragapede. Večernji program u 21:00h u Mediteranskom plesnom centru otvaraju Tras studio i Matea Bilosnić s predstavom “Cabaret Fatal”. Kroz ovaj DIY odjek kabareta isprepliće se ples, gluma, klaunerija, a sve to uz glazbu koja varira od punokrvnih kompozicija do jednostavnih suvremenih melodija iz mobilnih aplikacija.  Program nastavlja portugalska Companhia de Dança de Almada koja u 22:00h u Loži izvodi “Wuthering Days”, koreografa Briana Scalinija koja govori o svjesnom i nesvjesnom prijenosu emocionalnih stanja koje svakodnevno proživljavamo. U Kaštelu Grimani, u 22:30h počinje predstava “HIVE - our hydrological need of cosmic lines”, u koreografiji Pietra Marulla i izvedbi INSIEME IRREALI kompanije koja istražuje proširenje, novu viziju pojma obitelji. Festival će zatvoriti Borna Babić i Eliana Stragapede predstavom “AMAE” koja počinje u 23:30h na trgu, a propituje suovisnost u ljudskim odnosima. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa