Trogodišnja inventura

Miletić: Za svakog ozbiljnog političara kampanja počinje prvim danom njegova mandata

0

“Meni su ove tri godine doista prošle kao u trenu, a za nekoliko dana napunit ću i 18. godinu obnašanja izvršne vlasti, od čega sam 15 godina proveo u Gradu Puli, a zadnje tri na čelu Istarske županije. Mislim da sam prije svega djelima, a ne samo riječima, pokazao koji su mi bili osnovni prioriteti, a to se po realiziranim i započetim projektima u zadnje tri godine i vidi. Prije svega držim da zajednica mora brinuti i skrbiti o najmlađima i građanima treće životne dobi, te javna sredstva usmjeravati u dobrobit svih onih koji u našoj Istri žive.”, kazao je danas istarski župan Boris Miletić na tiskovnoj konferenciji koju je sazvao kako bi rezimirao rezultate prve tri godine mandata.

 

Jedno od tri osnovna prioriteta u tom razdoblju, kazao je, bilo je područje obrazovanja s ciljem da do kraja mandata sva djeca koja pohađaju škole čiji je osnivač županija pohađaju nastavu u jednoj smjeni. Drugi od prioriteta bilo je područje zdravstva u kojem je značajno podignuta razina ulaganja, a treći područje socijalne skrbi, kazao je, ponovivši činjenicu da nema niti jedne hrvatske županije koja će u tako kratkom vremenu dobiti tri nova doma za starije osobe, te rekonstruirati i dograditi još druga dva. “Danas su izazovi sasvim drugačiji od onih s kojima smo se susretali prije samo nekoliko godina, a to su nedostatak radne snage potrebne u gospodarstvu i drugim djelatnostima, suprotstavljanje učincima klimatskih promjena, te osiguravanje energetske neovisnosti kroz alternativne izvore energije i slično. To su samo neki programi u koje ulažemo puno napora i u kojima Istarska županija značajno participira. Daleko najveći prioritet mi je usmjeriti misli i politike prema našim jedinicama lokalne samouprave po temi zaštite prostora.

Tema je prostornih planova i mislim da smo u segmentu kvantiteta, kad govorimo u turizmu, došli do svojih limita i da daljnji rast naša infrastruktura teško može podnijeti. Znamo da su nam demografski trendovi, kad pričamo o prirodnom prirastu, negativni, a ono što našu regiju izdiže po tom pitanju od ostatka Hrvatske su migracije, zahvaljujući kojima smo prošle godine ipak bili u plusu za 1.800 ljudi. Dal imamo daljnjih prostora za širenje građevinskih zona i ako da za koga, pitanja su na koja zajednički trebamo dati odgovor.”, kazao je župan Miletić zaključujući da realizacija velikog broja dosadašnjih, ali i budućih projekata ne bi bila moguća bez suradnje svih razina uprave, od lokalne do državne.

Na novinarsko pitanje je li današnja tiskovna konferencija najava njegova izlaska na sljedeće izbore Miletić je rekao da čovjek koji obavlja bilo koju javnu dužnost prije svega treba biti fokusiran na svoj posao, te da je u tom kontekstu i današnjim javnim nastupom želio rezimirati ono što je u Istarskoj županiji u protekle tri godine učinjeno i na čemu se radi. “Što se tiče narednih izbora, bit ćete sigurno o mojim namjerama obaviješteni na vrijeme, no svaka izborna kampanja, za bilo kojeg ozbiljnog političara počinje prvog dana njegovog mandata. Kad govorimo o Istarskoj županiji i obnašanju dužnosti župana, meni je to počelo 10. lipnja 2021. godine”, kazao je Miletić.

Na novinarski upit komentirao je i nedavnu prozivku gradonačelnika Pule Zoričića da “u 14 godina vlasti IDS nije uredio ni metar pulske Rive”. “Kad sam stupio na dužnost župana kazao sam da želim biti netko tko spaja i surađuje i da se ne želim spuštati na tu dnevno političku razinu, jer moramo surađivati. Ali opet... kad netko tako nešto izgovori, ne znam, ili čovjek ne vidi, ili ne želi vidjeti. Dovoljno se prisjetiti, slike postoje, od Riječkog gata, prema Mandraču mislim da je izgrađeno poprilično metara Rive i da pričamo o jednom sasvim novom zahvatu. Svaka osoba koja se bavi javnim pozivom mora voditi računa da uvažava sve građane i ne radi podjele. Grad Pula i Istarska županija imaju brojne zajedničke projekte i mislim da se moramo fokusirati na njih, a iza sebe ostaviti jeftina prepucavanja jer mislim da smo to prevazišli”, kazao je Miletić. (Milan Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa