SLAVNA PROŠLOST

Kuća biciklizma u Loboriki otvara se ujesen

0

Ujesen bi konačno i formalno trebala biti otvorena Kuća biciklizma u Loboriki. Projekt je to koji je Općina Marčana započela još 2016. godine i do sada u njega – u adaptaciju i opremanje - utrošila više od 25 tisuća eura. Zgrada, u kojoj se Kuća biciklizma nalazi u prizemlju, zapravo je vlasništvu Župe svetog Flora, a Općina ju je zakupila i sada služi ne samo kao podsjetnik na slavnu biciklističku povijest tog mjesta, već i za društvena događanja, ali i potrebe područne škole.

Inače, u toj se zgradi nekada nalazio legendarni buffet Nori, u vlasništvu obitelji Valčić, u koji su svraćali i mnogi biciklisti, znajući da će ovdje uvijek pronaći sugovornike koji su prave enciklopedije tog sporta. Naime, upravo je biciklizam u Loboriki iznjedrio velike sportaše. Tako na zgradi u kojoj se nalazi Kuća biciklizma još od 1996. stoji spomen-ploča na kojoj piše: „Loborika, rodno mjesto šampiona biciklizma, višestrukih prvaka države, učesnika na Olimpijadi i prvenstvu svijeta“. Ti slavni biciklisti su Nevio Valčić i Cvitko Bilić, dok su reprezentativci također iz Loborike bili Romano Bilić, Lučano Valčić, Egidio Bilić i Lučano Macuka. U Kući biciklizma, doznajemo, postav i eksponati nisu posvećeni samo najvećim biciklističkim zvijezdama tog mjesta, već i Biciklističkom klubu Loborika.

U Općini nam pojašnjavaju da Kuća biciklizma neće biti stalno otvorena za posjetitelje, osim eventualno u turističkoj sezoni ukoliko bude postojao interes, već će se i ubuduće koristiti i u druge javne svrhe. Naglašavaju da, iako još nije formalno otvoren za javnost, taj svojevrsni muzej biciklizma može se posjetiti još od 2017. uz prethodnu najavu. Kažu i da će angažirati osobu koja će posjetiteljima predstavljati postav Kuće biciklizma. Koncept je to koji je Općina već isprobala u Muzeju Mije Mirkovića u Raklju.

Zanimljivo je da nam mještani koje smo sreli u blizini Kuće biciklizma nisu znali reći gdje se ona točno nalazi. Tek je jedan mladić na biciklu pretpostavio da se nalazi u bivšem buffetu Nori. (B.Ž.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa