poslovanje u 2023. godini

Dvije pulske gradske tvrtke u minusu, dvije u debelom plusu

0
Najveću dobit ostvario je Kaštijun (Foto: Milivoj Mijošek)
Najveću dobit ostvario je Kaštijun (Foto: Milivoj Mijošek)

Direktori deset pulskih gradskih tvrtki podnijet će u utorak Gradskom vijeću izvješća o radu tih trgovačkih društava za 2023. godinu, a vijećnici će odlučiti hoće li ti dokumenti biti prihvaćeni. Riječ je o devet tvrtki u većinskom vlasništvu Grada Pule, uz izuzetak Nogometnog kluba Istra 1961, gdje Grad ima suvlasništvo od 15 posto. Taj je klub ujedno najveći gubitaš među spomenutim trgovačkim društvima: lani je ostvario gubitak od čak 2,23 milijuna eura.

 

Među deset društava ističe se Pula usluge i upravljanje, koja je ostvarila knjigovodstveni gubitak od 10.856 eura, ali i Pula parking koji po visini dobiti od čak 1,12 milijuna eura neto dobiti (1,37 milijuna u bruto iznosu), značajno odskače od ostalih gradskih poduzeća koja su redom ostvarila puno manji pozitivan poslovni rezultat. U značajnom plusu je i ŽCGO Kaštijun, u 51-postotnom vlasništvu Grada Pule (49 posto IŽ), koji bilježi dobit od čak 1,4 milijuna eura prije oporezivanja, dok su građani istovremeno pretrpjeli drastično poskupljenje usluge odvoza i prerade otpada. Stoga je pitanje hoće li se i cijena odvoza smanjiti s obzirom na visoku dobit. Naime, Kaštijun je lani ostvario ukupne prihode od 14,36 milijuna eura te ukupne rashode od 12,95 milijuna eura, iz čega proizlazi bruto dobitak od 1,4 milijuna eura, čime je ova tvrtka ujedno ostvarila najveću dobit među svim gradskim poduzećima.

U izvještaju o poslovanju društva Pula usluge i upravljanje (koje objedinjuje bivši Pula sport, Castrum Pula 97, Fratarski i Tržnica), navodi se da  je društvo lani ostvarilo knjigovodstvenu dobit u iznosu od 122.737 eura. Međutim, s 31. svibnja 2023. tri pripojena društva ostvarila su sljedeće knjigovodstvene rezultate za prvih pet mjeseci samostalnog poslovanja u prošloj godini: Fratarski je ostvario knjigovodstveni gubitak od 115.584 eura, Tržnica knjigovodstvenu dobit od 11.554 eura, Castrum knjigovodstveni gubitak od 29.563 eura. Sveukupno promatrajući, društvo preuzimatelj s pripojenim društvima za cijelu 2023. godinu zajedno, ostvarila su knjigovodstveni gubitak u iznosu 10.856 eura, stoji u obrazloženju.

Zanimljivo je da se u izvještaju o poslovanju Pula parking u prošloj godini navodi da su poslovni prihodi, koji su iznosili 4,7 milijuna eura, rasli za čak 52 posto, što je očito rezultat drastičnog poskupljenja cijene parkinga, ali i uvođenja novih površina pod naplatom u Puli. Rashodi su također rasli, ali puno sporije, za 36 posto, i iznosili su 3,3 milijuna eura. Uz ostalo, u izvještaju se navodi sljedeće:"U 2023. godini, osim specifičnog uređenja i proširenja parkirališta Emova, koje je povećalo kapacitet za dodatnih 70-ak vozila, nismo značajno povećali ukupan broj parkirališnih mjesta". Dakle, problem parkinga očito nije riješen, ali su prihodi ove tvrtke značajno povećani, a građani značajno opterećeni visokim cijenama parkiranja. Uz ostalo, navode da su koncem 2023. pokrenute roto garaže, dok je suradnja s Hrvatskim željeznicama trenutno "u fazi pregovora, s ciljem identifikacije potencijalnih lokacija koje bi mogle služiti kao dugoročna rješenja za parkiranje i time dodatno olakšati pritisak na postojeća parkirališta, smanjiti prometne gužve u gradskom središtu, poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti emisije štetnih plinova".

Navode da intenzivno rade na identifikaciji i pregovorima za dodatne lokacije koje bi mogle biti pretvorene u parkirališta.

Luka Pula lani je ostvarila dobit od svega 670 eura. Direktorica Tatiana Zanini Gavranić u svom izvještaju objašnjava da je poslovanje u 2023. obilježeno aktivnostima koje su poduzimane vezano za upis prava vlasništva na pomorskom dobru, i to nakon što je Visoki trgovački sud donio odbio žalbu Luke Pula i potvrdio presudu Trgovačkog suda u Pazinu, kojim je utvrđeno da nekretnine luke Molo Carbone predstavljaju pomorsko dobro (59.848 m2 zemljišta na 12 katastarskih čestica, 15 zgrada s 22.021 m2 bruto površine zgrada) i da je Luka Pula dužna trpjeti brisanje prava vlasništva i upis pomorskog dobra.

"Time je okončan dugogodišnji spor oko nekretnina koje su bile procijenjene u društveni kapital u postupku pretvorbe i koje su do sada bile upisane kao vlasništvo Luke Pula. Presudu i rješenje VTSRH primili smo 15. prosinca 2022. , ona je pravomoćna i svatko ju je dužan poštivati. Protiv te odluke nema mjesta redovnim pravnim lijekovima. Moguće je jedino podnijeti prijedlog za dopuštenje revizije Vrhovnom sudu RH, kao izvanredni pravni lijek što je u roku i podnešeno paralelno s Ustavnom tužbom Ustavnom sudu RH. Vrijednost imovine koja je proglašena pomorskim dobrom, a za koju se provelo izvlaštenje iznosila je 36.529.904 kuna, odnosno 4.848.351 eura te se radi izravnavanja niže vrijednosti imovine provelo pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala na iznos od 2.305.880 eura. Zbog gubitka značajne imovine društva, odnosno svih nekretnina u kojima je društvo obavljalo svoju djelatnost i pružalo svoje usluge te uslijed smanjenja obujma poslovanja, smanjenja prihoda a rasta troškova usvojena je nova sistematizaciju radnih mjesta kojom je došlo do smanjenja broja izvršitelja odnosno ukidanja pojedinih radnih mjesta u cilju racionalizacije poslovanja. Uprava je u 2023. godini serioznim poslovnim upravljanjem zadržala stabilno poslovanje. Ostvareni prihodi u 2023. godini iznose 577 tisuća eura i niži su za 52 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine (2022: 1,2 milijuna eura) uz istovremeno 38 posto manje ostvarenih ukupnih rashoda. U 2023. godini Društvo je ostvarilo 577 tisuća eura ukupnih rashoda (u 2022. - 936 tisuća eura). Ostvarena dobit prije oporezivanja iznosi 670 eura, a 2022. je iznosila 278 tisuća eura. Iako je dobit simboločnog pozitivnog iznosa, ukazuje na rezultate uloženih napora upravljanja u razdoblju poslovanja u kojem su porasli troškovi vezano za odvjetničke usluge, sudske troškove, konzultatske usluge i troškovi otpremnina uz pad prihoda usljed smanjenog inteziteta operativnog poslovanja (nije se realizirala planirana kampanja INA-e), smanjenja prihoda zakupa poslovnih prostora i skladištenja", stoji u obrazloženju.

Monte Giro ostvario je neto dobit od 6.475 eura, Plinara 11.440, dok je dobit Pulaprometa lani iznosila 19.514 eura. Vodovod je u (bruto) plusu od 59.321 euro.

Herculanea je ostvarila 24.789 eura dobiti.  Direktor te tvrtke Robi Fuart u izvještaju uz ostalo navodi da je uvođenjem geoinformacijskog sustava (GIS) omogućeno i započeto popunjavanje katastra drveća na području Pule, dok će se u 2024. obaviti i postupno označavanje stabala čipovima. Tako će se dobiti pregled i praćenje kretanja zelenog fonda radi poboljšanja kvalitete životnog prostora. Zanimljiv je podatak da su najveći dužnici Herculanee građani, koji za komunalnu usluga skupljanja miješanog komunalnog otpada duguju 1.200.576 eura (sva potraživanja nisu dospjela).

"Grad Pula duguje 522.895 eura za usluge održavanja javnih površina (potraživanja nisu dospjela i plaćeno je u dospijeću 2024. godine), Uljanik brodogradilište d.d. za komunalnu usluga skupljanja miješanog komunalnog otpada duguje 138.275 eura, Meine d.o.o. za uslugu skupljanja miješanog komunalnog otpada 123.369 eura, dok tvrtka Istra d.d. za skupljanje miješanog komunalnog otpada duguje 100.407 eura. Nadalje, Puljanka d.d. u stečaju za istu uslugu duguje 48.294 eura, a Jadran-metal za zbrinjavanje otpada 32.134 eura. Iako je riječ o tvrtki koja se naveliko u medijima hvali poslovnom ekspanzijom, trgovački lanac Studenac nije platio Herculanei čak 25.159 eura za zbrinjavanje otpada. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa