dionica duga 1.534 metra

Svečano otvorena biciklistička staza Volme – Šćuza (foto)

0

Nakon dugog iščekivanja konačno je otvorena biciklistička staza Volme – Šćuza, duga 1.534 metra, u koju je Općina Medulin uložila 538.000 eura iz vlastitih sredstava. Staza se nadovezuje na prethodno izgrađene dionice (Banjole – Kamik – Mušoga – Volme) te čini cjelinu u dužini od 2.237 metara.

 

Svečanost otvorenja uljepšali su mališani iz Dječjeg vrtića Medulin, podružnice Premantura i Pomer, koji su biciklirajući iz smjera Šćuze simbolično otvorili stazu prolaskom kroz cilj kod postojećeg odmorišta. Skupine Premsići i Pčelice, u pratnji odgojiteljica te skupina mladih iz Vintijana, koji su se samoinicijativno pridružili programu u znak podrške projektu, bili su tako prvi oficijelni biciklisti na novouređenoj stazi, iako se njome od dovršetka radova početkom lipnja intenzivno i svakodnevno voze kako domaći tako i strani biciklisti. Mališane iz vrtića na području općine Medulin kod glavnog odmorišta dočekali su brojni uzvanici, uz predstavnike Općine Medulin, općinskih poduzeća i ustanova, u navijačkoj atmosferi vrtićance su bodrili i predstavnici izvođača radova, nadzora, kao i slučajni posjetitelji i turisti koji su se upravo u vrijeme otvorenja zatekli na stazi.

Svečanost je otvorio načelnik Ivan Kirac, ističući da je iznimno ponosan na nastavak izgradnje biciklističke staze do Šćuze. Istaknuo je da sada svi mještani i turisti mogu biciklističkom stazom doći od Banjola (kod škole) do Šćuze, nesmetano i potpuno sigurno te sukladno Pravilnicima o sigurnosti u prometu. U planu je, veli, nastavak izgradnje staze, kako do naselja Premantura odabirom najpovoljnije rute, tako i u smjeru Pule, sve do teritorijalne granice s gradom Pula. Postojeće staze, naglasio je Kirac, dodatno će se urediti sadnjom autohtonih stabala i biljaka. Ozelenjavanje dionice Kamik – Mušoga izvodit će se krajem rujna zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok će se drugi dio izvesti uz pomoć EU sredstava ili zajedničkom investicijom Javne ustanove Kamenjak, Turističke zajednice općine Medulin i same Općine Medulin.

"Sigurnost naših mještana, osobito djece i mladih na biciklima, na prvom nam je mjestu. Znamo koliko je potrebna povezanost naselja Premantura s ostalim naseljima pomoću biciklističkih staza, jer brojni naši mještani s djecom, osobito mladi, na Kamenjak odlaze upravo biciklima. Sada smo osigurali siguran promet, a svakako ćemo nastaviti razvijati mreže biciklističkih staza na području naše općine kako bismo smanjili pritisak automobila u centre naselja i sam Kamenjak, te poticali alternativne oblike prijevoza,"rekao je Kirac.

Mihael Idžaković, direktor medulinskog TZ-a, istaknuo je važnost izgradnje biciklističkih staza za razvoj turizma na području općine, s naglaskom na povećanje sigurnosti u prometu. 

Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Slobodan Belević naglasio je da je cilj ustanove dugoročno smanjiti dolazak automobila na područje Kamenjaka, potičući upravo dolazak i kretanje biciklima. Izgradnja adekvatne biciklističke infrastrukture osim povećanja sigurnosti, potiče posjetitelje na češće korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva za dolazak na zaštićeno područje Kamenjaka. 

Nakon završetka službenog dijela otvorenja, Općina Medulin pripremila je slatko iznenađenje za polaznike vrtića, uzvanike i goste. Iznimno za ovu priliku stazom je iz smjera Volma stigao kamioncin slastičarnice "Ema ice cream" iz Pazina. 

Dionicu Volme – Šćuza izgradila je pulska Cesta, a posao je nadzirala tvrtka Via ing. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa