Decanter u Istri

Prozor u svijet za najbolja hrvatska vina

0
Vina Kozlović dobila su dva srebra na Decanteru
Vina Kozlović dobila su dva srebra na Decanteru

Koncem lipnja Golf Adriatic Clubhouse Kempinski kod Umaga bit će domaćin "Decanter 2024 Winners Showcasea", eventa koji prvi put u Hrvatskoj zajednički organiziraju najčitaniji vinski medij i najutjecajnije ocjenjivanje vina na svijetu Decanter i udruga Vinistra. Događaj na kojemu će, u stilu promenadnog kušanja, preko 40 hrvatskih vinara predstaviti vina koja su osvojila medalju na Decanter World Wine Awardsu 2024, koncipiran je po B2B modelu poslovnih susreta i razgovora, te će okupiti preko 200 vinskih profesionalaca iz Europe i svijeta.

 

Decanter World Wine Awards je jedno od najvažnijih i najprestižnijih međunarodnih natjecanja u ocjenjivanju vina, koje organizira ugledni časopis Decanter. Ova nagrada, osnovana 2004. godine, postala je sinonim za izvrsnost u vinskom svijetu.

Zlato za crna vina

Ove je godine na Decanteru zlato osvojilo 11 hrvatskih vina među kojima su tri proizvedena u podrumima istarskih vinara i to Val Gambalera Cabernet Sauvignon-Merlot iz 2015. Vinarije Meneghetti, Fakinov Il Primo Teran iz 2020., te Ziganteov Teran iz iste godine. Sva tri vina osvojila su po 95 bodova, dok je Kozloviću i njegovoj Santa Lucia Malvaziji iz 2018., Damjanićevoj kupaži Clemente iz 2019. i Sosichevoj Premium Malvaziji iz 2022. godine, zlatno odličje na ovogodišnjem Decanteru izmaklo za samo jedan bod.

Veliki je to uspjeh naših vinara jer se na DWWA natjecanje prijavljuju vina iz svih krajeva svijeta, a u natjecanju sudjeluju sve vrste vina, uključujući crna, bijela, pjenušava, desertna i fortificirana vina. Sudionici imaju priliku predstaviti svoja vina međunarodnoj publici i stručnom žiriju, čime povećavaju svoju vidljivost i prepoznatljivost na globalnom tržištu.

Ocjenjivanje vina na natjecanju provodi panel stručnjaka koji se sastoji od sommeliera, vinskih pisaca, trgovaca vinom i drugih prominentnih figura iz vinske industrije. Posebna pozornost pridaje se nepristranosti; sva vina se ocjenjuju "slijepo", što znači da suci ne znaju proizvođača niti marku vina. Time se osigurava maksimalna objektivnost pri ocjenjivanju kvalitete vina.

Vina se natječu za prestižne nagrade u različitim kategorijama, te mogu osvojiti brončane, srebrne i zlatne medalje, dok se vrhunska vina nagrađuju platinastim medaljama ili titulom "Best in Show".

Tržišni uspjeh

Ovo priznanje ne samo da potvrđuje kvalitetu vina, već i značajno doprinosi njegovoj popularnosti i tržišnom uspjehu.

Glavni cilj Decanter World Wine Awardsa je pomoći konzumentima u otkrivanju vrhunskih vina te promovirati izvrsnost i inovacije u vinskoj industriji. Osvojiti nagradu na DWWA natjecanju velika je čast za svaku vinariju i često rezultira povećanjem prodaje te internacionalnim priznanjem.

Decanter World Wine Awards nastavlja postavljati visoke standarde u ocjenjivanju vina i promicanju kvalitete u vinskoj industriji. Ovo natjecanje svake godine donosi nova otkrića i pomaže ljubiteljima vina diljem svijeta da otkriju i uživaju u najboljim vinima koje svjetske vinarije mogu ponuditi. (M. Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa