Glazbeni dragulj u rojcu

Majstor melankolije Mick Harvey predstavio novi album (foto i video)

0
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović
Foto: Mirjana Vermezović Ivanović

Mimo svjetala veličanstvenih antičkih pozornica, publika je sinoć u rasprodanom dvorištu Rojca, u intimističkoj atmosferi uživala u pravom malom glazbenom dragulju. Mick Harvey, suosnivač kultnih bendova The Birthday Party i Nick Cave and The Bad Seeds, predstavio je svoj novi, peti album „Five Ways to Say Goodbye“, ali i stare, publici dobre poznate stvari. Na albumu se, uz ostalo, nalazi Harveyjeva prevedena obrada ode Berlinu iz 1950-ih Marlene Dietrich “A Suitcase in Berlin”, koja je lani objavljena kao samostalni singl, uoči nadolazećeg albuma. Na pozornici se australskom glazbeniku, koji svira desetak instrumenata, u nekoliko navrata pridružila i svestrana meksička multimedijalna umjetnica sirenskog glasa Amanda Acevedo, s kojom je lani izdao album „Phantasmagoria in Blue“.

 

„Dobra večer“, pozdravio je publiku Harvey na hrvatskom jeziku, kazavši da je u Pulu došao kasno popodne „u ne baš dobrom raspoloženju“ te potom na akustičnoj gitari odsvirao prvu pjesmu „At Heaven's Gate“ s novog albuma. Ovog majstora melankolije pratio je gudački kvartet domaćih akademskih glazbenika: Nataša Goranović (prva violina), Mia Marenić (druga violina), Milan Grbić (viola) i Fabio Jurić na violončelu.

Ovim albumom Harvey je odao počast kolegama australskim glazbenicima, obradama pjesama Eda Kueppera "Demolition"; Lo Carmen "Nashville High"; The Saintsa - "Ghost Ships" i Davida McComba "Setting You Free", čijom je izvedbom sinoć u Rojcu izazvao pljesak i ovacije publike.

Iako je možda dio publike očekivao čuti i dio stvari koje je izvodio s The Bad Seedsima, Harvey je svojedobno izjavio da „ne izvodi pjesme koje inače ne pjeva". „Izglednije je da pjevam pjesme s albuma PJ Harvey, ali ni njih ne izvodim“, kazao je tad za jedan domaći portal.

Uslijedile su „Photograph“, „When We Were Beautiful&Young“, „The Blue Unicorn“, „Al Alba“, „The Art of Darkness“, „We Had an Ireland“, zavodljiva „Bonnie&Clyde“ i „Dirtnap Stories“, u duetu s Acavedo. Bilo je tu i depresivnih pjesama, kako je najavio sam autor i pozvao publiku da - uživa. I doista, publika je uživala sat i pol, možda nešto manje, nakon čega je u Rojcu nastupio fajrunt. Bez ijednog izlaska na bis. Šteta. Kako bilo, bila je to večer za pamćenje. Ponovila se, dodajmo. (M. Vermezović Ivanović)

 

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa