paus se pobunio

Vlada namjerava donositi etički kodeks za zaposlenike gradova i općina

0
Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)
Dalibor Paus (foto: Milivoj Mijošek)

"Ne pozdravljamo daljnje zadiranje u ovlasti jedinica lokalne samouprave, na način da će Vlada donijeti Etički kodeks za službenike i namještenike u jedinicama lokalne i područne samouprave, jer mislimo da su to ovlasti prije svega općina i naših gradova, odnosno njihovih izvršnih ili predstavničkih tijela", istaknuo je saborski zastupnik IDS-a Dalibor Paus u raspravi o izmjenama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Pozdravio je izmjene koje se tiču reguliranja radno-pravnih statusa službenika i namještenika, kao i mogućnost daljnjeg rada osoba koje su stekle uvjete za mirovinu, boljeg reguliranja državnih ispita, no napomenuo je da se ne slaže s odredbom prema kojoj bi Vlada donijela Etički kodeks za službenike i namještenike.

 

"Podsjetiti ću (barem je tako u našoj županiji) da općine i gradovi imaju svoje etičke kodekse koji su doneseni na temelju Strategije borbe protiv korupcije još 2014.godine i da nemamo ništa protiv da se donesu novi etički kodeksi, nego nam nije jasno zbog čega bi to radila Vlada", naglasio je predsjednik IDS-a te dodao da nam se prečesto događa da miješamo ovlasti prenesene od strane države koje obavljaju općine, gradovi i županije i samoupravnih ovlasti koje su tim jedinicama dane Ustavom, te kako u tom miješanju država uvijek uzme više ovlasti nego što joj zapravo pripada.

Upozorio je i na pitanje materijalnog statusa zaposlenika u jedinicama lokalne samouprave i podsjetio kako su Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi plaće službenika i namještenika limitirane plaćama načelnika, gradonačelnika i župana te da se nisu mijenjale dugih14 godina.

Smatra da se to hitno mora mijenjati i maknuti limitiranje plaća jer uskoro neće imati tko obavljati te poslove i da je izuzetno bitno maknuti ogradu vezanu uz plaće dužnosnika, da bi se na taj način mogle povećati plaće službenika u jedinicama lokalne samouprave i uskladiti ih s plaćama državnih službenika i namještenika koji su prije dva mjeseca dobili prvu veću plaću.

Zaključno, istaknuo je da se IDS sadržajno slaže s izmjenama Zakona, ali se provedbeno ne slaže s idejom da Vlada RH donosi Etički kodeks za službenike i namještenike jer je stava da su to jedinice lokalne i područne samouprave sposobne same provesti. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa