daglasu koraci novi mandat

Miletić: 'Svi problemi na Veleučilištu su otklonjeni, a broj studenata se povećao'

0
Boris Miletić na današnjoj Skupštini (foto: Milivoj Mijošek)
Boris Miletić na današnjoj Skupštini (foto: Milivoj Mijošek)

Upravno vijeće Istarskog veleučilišta jutros je održalo sjednicu na kojoj je dekan dr.sc. Daglas Koraca dobio novi četverogodišnji mandat za upravljanje tom ustanovom.

"Kao dekan u dosadašnjem mandatu, a prije toga i član Upravnog vijeća, gospodin Koraca je osoba koja je u potpunosti upoznata s radom Istarskog veleučilišta, ali i jedini kandidat koji se pravovaljanom i potpunom prijavom javio na natječaj. Vijeće Veleučilišta utvrdilo je da je stručni dio koji je priložio uz životopis i program rada vrlo kvalitetan i u skladu s najvišim standardima visokog školstva, te je tako dalo preporuku i prijedlog da se on imenuje za dekana", kazao je danas u Pazinu predsjednik Upravnog vijeća Istarskog veleučilišta Ezio Pinzan.

Vijećnik Platforme Možemo Slaven Boljun zatražio je obrazloženje tog imenovanja od župana pozivajući se na "brojne medijske natpise u kojima se spominje pritisak na radnike, prijave za mobbing, nedonošenje novog statuta koji je po zakonu trebalo donijeti i veliki odlazak stručnog kadra".

 

"Nemojte misliti da će pojedini mediji koji direktno napadaju jednu osobu kadrovirati u Istarskoj županiji. Mi poštujemo proceduru i mišljenje struke. Pogledajte sastav Upravnog vijeća Veleučilišta, to su sve akademski građani, pretežito doktori znanosti i, koliko je meni poznato, nestranačke i nepristrane osobe. U Istarskoj županiji neće kadrovirati mediji, već će kadrovirati oni koji su za to izabrani. Konkretno u Veleučilištu Upravno vijeće", odgovorio je župan Boris Miletić.

Kazao je i da drži da Istarska županija može biti ponosna što ima jednu ustanovu kakvo je Veleučilište, te ulaže u obrazovanje i visoko školstvo.

"Županija se to odlučila činiti samostalno, odnosno za razliku od drugih veleučilišta u Hrvatskoj koja u pretežitoj mjeri imaju financiranje resornog ministarstva, financiramo ga iz županijskog proračuna. Na samom Veleučilištu u zadnjih nekoliko godina napravljeni su izuzetno pozitivni pomaci. Veleučilište se našlo pred situacijom da izgubi dopusnicu i da više ne može upisivati studente, odnosno naprosto ne zadovoljava potrebne kriterije prema Agenciji za znanost Republike Hrvatske. Svi ti problemi su otklonjeni, povećao se broj studenata i možda bi ponekad trebalo sagledati i te značajne pozitivne pomake, a ne samo fokus stavljati na negativnosti koji se insinuiraju. A ne znam može li si itko od nas uzeti za pravo biti sudac i presuditi između nečega što kažu strana A i strana B o nekoj situaciji kojoj nismo bili prisutni. To su vrlo osjetljiva pitanja. Ako netko ima potrebe nekoga prijaviti, neka to učini, pa će onda neko neutralno tijelo odlučiti je li tome tako. Ja sam kao župan primio sve na razgovor i saslušao, stvari su izuzetno osobne prirode, te doista kao župan ne mogu, niti bih se usudio o tome suditi. Ako bi nadležna tijela kojima je prijava podnesena utvrdila da je bilo nekih nepravilnosti, tada smatram da bi odgovorne osobe svakako za to morale odgovarati", poručio je Miletić. (M. Pavlović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa