euroafričko prvenstvo u turskoj

Hrvatski podvodni ribolovci osvojili srebro, među njima i Istrani (foto)

0
Bodovala se težina i vrste ulovljene ribe
Bodovala se težina i vrste ulovljene ribe

U turskom Ocaklaru, u Mramornom moru održano je Euroafričko prvenstvo u podvodnom ribolovu za muškarce i žene, na kojem je hrvatska reprezentacija, u kojoj su bili i Istrani, osvojila sjajan rezultat, ukonkurenciji od 19 natjecateljica i 56 natjecatelja iz Europe i Afrike. Predvođena izbornikom Dejanom Mickovićem iz Udruge pomorsko šporskih ribolovaca Pješčana uvala te trenerom Andrejom Simčićem, muška reprezentacija u kojoj su bili Matej Njavro i Josip Urti iz Udruge Pješčana uvala, Puljanin Sandi Peruško, Zagrepčanin Slaven Čubrić te Antonio Buratović Petar Prkić iz Dalmacije, osvojila je srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji. Ženska reprezentacija u kojoj su Ivana Bralić, Kristina Šiprak i Gabrijela Milićević, osvojila je broncu.

U pojedinačnom plasmanu Hvaranin Antonio Buratović osvojio je broncu između 56 podvodnjaka iz 18 zemalja. Ženski dio ove ribolovne ekspedicije predvodila je Splićanka Ivana Bralić. U konkurenciji od 16 natjecateljica iz 6 zemalja osvojila je drugo mjesto. Sandi Peruško bio je deseti.

 

"Dva tjedna bili smo u Turskoj. Izbornik Dejan Micković tek je izabran i bio mu je ovo 'debitantski nastup'. Nismo puno očekivali, ali smo se potrudili. Uvjeti su bili slični kao i u Istri: more je bilo dosta mutno, bilo je puno manje ribe nego u Istri", kaže Matej Njavro. Sve se, dodaje, svelo na dvije vrste riba kojih je bilo najviše: vrane i kavale. Ulovili su i pokojeg šarga i ugora.

"Lovilo se pet uzastpnih sati, dva dana, svaki dan u drugoj zoni", kaže matej te podjeća da su došli u Tursku deset dana prije prvenstva da bi pregledali zone, utvrdili pozicije i vrst eriba koje s emogu loviti. 

Lovili su puškom, na dah, pretežno na dubini od 10 do 20 metara, što podvodni ribolovci smatraju plitkim. Dnevno bi izlovili u prosjeku desetak riba, a bodovala se kilaža, kao i broj izlovljenih vrsta. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa