usvojen rebalans pulskog proračuna

Povećana sredstva za hospicij, a smanjena za sport i zdravstvo

0
Foto: Istarski.hr
Foto: Istarski.hr

Na večerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Pule izglasan je rebalans proračuna koji je sa 103,5 povećan na 109,3 milijuna eura, odnosno za 6,3 milijuna eura, što smo najavili ovdje. Prema objašnjenju pročelnika za financije Alda Rojnića, najveći dio će se usmjeriti u povećanje plaća učitelja i nastavnika, a riječ je o sredstvima koja se transferiraju iz državnog proračuna.

 

Najveći udio u proračunu ima Upravni odjel za društvene djelatnosti, mlade i sport s 44.853.474 eura planiranih rashoda. Za predškolski odgoj povećana su izdvajanja u iznosu od 731.936 eura. Povećanja se odnose na izdvajanja za plaće zaposlenih u vrtićima na temelju aneksa Kolektivnog ugovora. Za 19.000 eura povećavaju se sredstva za plaće učitelja i pomoćnika u nastavi u produženom boravku, koje se usklađuju s novom Uredbom za obračun plaće u javnim službama.

Kao sastavni dio tog akta usvojen je i amandman gradonačelnika Filipa Zoričića o tome da se za opremanje pulskog hospicija izdvoji dodatnih 118.000 eura, s prvotnih 60 tisuća. Pritom su smanjena izdvajanja za sportsku zajednicu i to za 68 tisuća kuna, dok je program javnozdravstvene zaštite smanjen za 50 tisuća eura. Odbijen je amandman Možema o sufinanciranju kupnje vozila za Društvo distrofičara u iznosu od 30.000 eura, o čemu je u prethodnim točkama trajala poduža rasprava.

Valter Boljunčić (IDS) kazao je da mu je čudno što se oduzima zdravstvu i sportu da bi se dodatno financiralo opremanje hospicija. Prema njegovim riječima, Grad Pula ima 13 milijuna eura nenaplaćenih potraživanja koja će se, veli, naplatiti. Ako se tom iznosu doda prenesenih 9 milijuna, dolazi se do 22 milijuna eura pa bi se, prema njegovom prijedlogu, s obzirom na tako visok iznos na raspolaganju, trebali ukinuti nameti uvedeni 2023. godine. "To je oduzimanje novca ljudima, a novac stoji sa strane", rekao je Boljunčić.

Dušicu Radojčić (Možemo) zanimalo je koliko je više prihoda predviđeno na ime korištenja javnih površina u odnosu na lani.

"Neučinkovitost u izdavanju dokumenata za gradnju dovela je do velikog smanjenja prihoda od komunalnog doprinosa prošle godine, i to je bio jedan od razloga povećanje komunalne naknade. Posljedice vlastite neorganiziranosti prebacili ste na građane i poslovne subjekte dizanjem komunalne naknade pa da bismo bili u tijeku i u 2024. s dinamikom ostvarenja prihoda od komunalnog doprinosa, previđenog u iznosu od 4 milijuna eura u 2024., molim da nas obavijestite kolika je realizacija do sada?", zanimalo je Radojčić. Također ju je zanimalo planira li Grad projekte kojima se stvara dodana vrijednost.

Grad Pula troši enormne iznos na promidžbu i informiranje, u 2023. čak 363.000 eura. Te su stavke lijepo skrivene u svim odjelima, pa se u proračunu ne može jasno vidjeti ukupan iznos koji se troši na to. I to mimo onih 80.000 eura koji se dodjeljuju medijima na temelju natječaja. Za promotivne kampanje potrošeno je duplo više nego što se dodjeljuje medijima na temelju natječaja - čak 169.000 eura. Kome je i kako išao taj novac? Promotivna kampanja koju je provela tvrtka LM komunikacije 75.000, Millenium promocija 53.000. Lijepi iznosi. Ima i nekih neobjašnjivih stvaki: objava oglasa u Glasu Istre koštala je 4.900 eura, oglašavanje u Glasu Istre 3.200 eura, objava oglasa u Novom istu 12.000 eura", kazala je Radojčić te upitala zbog čeg aje više od dva puta veća potreba za objavu oglasa u Novom listu. 

Rojnić je na neka pitanja obećao odgovoriti pisanim putem, a kad je riječ o porezu na javne površine, kazao je da je planiran u iznosu od 1,1 milijuna eura, a do danas je naplaćeno 268 tisuća. Komunalni doprinos planiran je u iznosu od 4 milijuna eura, a naplaćeno je 1,14 milijuna eura.

"Tražimo načine da omogućimo onima koji pune proračun kvalitetniju uslugu, modele da ih potaknemo na konkurentnost. Zato smo i odradili konferenciju za poduzetnike da doznamo što ih ometa u podizanju konkurentnosti. To sad analiziramo i pretočit ćemo u dokument", kazao je Rojnić. (M. Vermezović Ivanović)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa