sveučilište jurja dobrile

Obilježava se 150. godišnjica rođenja velike književnice. Evo što je na programu

0
Ivana Brlić Mažuranić
Ivana Brlić Mažuranić

U sklopu obilježavanja Dana pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile, od 6. do 16. svibnja održat će se čitav niz aktivnosti, krenuvši od gostovanja na radiju pa sve do foruma i izložbe studenatskih radova. Predstavnici Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti i Fakulteta prirodnih znanosti, izv. prof. dr. sc. Ines Kovačić i dr. sc. Neven Iveša, viši asistent, gostovali su sa studentima (Dora Pokas Legin, Dora Hodap, Jakov Jurman i Petra Stanković) u jutarnjem programu Radio Pule. Gostovanje je bilo na temu „STEM na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli“. Djelatnici Sveučilišta govorili o njihovim aktivnostima Festivala znanosti koje su se nedavno odvile na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Nastavak razgovora sa studentima na istu temu emitirat će se 7. svibnja u emisiji Plavi Val.

 

Od 7. do 9. svibnja obilježavat će se 150. godišnjica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić. Sveučilište, zajedno s ostalim kulturnim institucijama u Puli (Gradska knjižnica, Matica hrvatska, INK) obilježava manifestaciju Pula čita! od 7. do 9. svibnja. Studenti Filozofskog fakulteta i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti zajedno sa svojom mentoricom dr. sc. Irenom Mikulaco (FF) pripremili su program za javnost. 8. svibnja s početkom u 11 sati, koji počinje čitanjem „Priča iz davnine“ Ivane Brlić Mažuranić u Gradskoj knjižnici, a nastavljaju s programom u Matici hrvatskoj (Kandlerova 42), gdje će biti upriličena izložba učeničkih radova. 

Nakon toga predviđeno je predavanje o I. B. Mažuranić, njezinu liku i djelu s prezentacijom foto-materijala iz Zavičajnog muzeja u Ogulinu (Gabrijela Ivanjko, studentica FF-a). Nakon programa svi posjetitelji moći će razgledati izložbu, pogledati knjige naše poznate književnicei upoznati se s njenim književnim likovima u kreativnom kutku. Obilježavanje 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić ostvareno je suradnjom Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Gradske knjižnice u Puli, Matice hrvatske u Puli te Zavičajnog muzeja u Ogulinu.

Na obilježavanje su pozvani svi građani, a najavljen je dolazak školske djece, jer su knjige Brlić Mažuranić obvezna lektira u školi.

Prijediplomski studij Dizajn i audiovizualne komunikacije organizira izložbu završnih radova studenata 1. i 2. godine. Izložba će biti otvorena u Galeriji Cvajner 10. svibnja u večernjim satima, a trajat će nekoliko dana. Deseti Međunarodni forum studenata glazbene pedagogije u Puli održat će se 9. i 10. svibnja u prostorima SC-a i MAPU-a.

U organizaciji Muzičke akademije u Puli održat će se i Piano Week u Domu hrvatskih branitelja 14. i 15. svibnja. Piano Week započinje koncertom Monike Dars s Kraljevskog konzervatorija Mons u Belgiji. Koncert profesorice Dars održat će se 13. svibnja u 19,, a sljedeća dva dana, 14. svibnja i 15. svibnja predviđen je masterclass s profesoricom. U utorak, 14. svibnja, u 19 sati održat će se koncert Terezije Cukrov i studenata solo pjevanja, Mozart i fortepiano. Idući dana u 19 sati održat će se koncert studenata klavira, a 16. svibnja u 12 na rasporedu je promocija knjige Jakše Zlatara „Povijest klavirske literature, 1.dio, renesansa, barok, pretklasika”.

Na kraju, 16. svibnja u 19 sati zakazan je koncert akademskog harmonikaškog orkestra Muzičke akademije u Puli na čelu s dirigentom Denisom Modrušanom te studenata pjevanja. Od 6. do 14. svibnja održat će se online otvoreni sati svih fakulteta pri Sveučilištu, putem kojih će svi učenici, studenti i drugi zainteresirani imati priliku dobiti odgovore na sva pitanja vezana uz studijske programe. (IHR)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa