radnička fronta van sebe - ovakvih birališta ima i u istri

Postoje biračka mjesta koja su u privatnim kućama, kafićima i crkvenim objektima!

0
Popis biračkih mjesta (foto: Patrik Maček/Pixsell)
Popis biračkih mjesta (foto: Patrik Maček/Pixsell)

Radnička fronta je uputila prigovor Državnom izbornom povjerenstvu zbog, kako oni smatraju, neprimjerenih birališnih mjesta.

Naime, neka biračka mjesta za predstojeće izbore smještena su u privatnim kućama, neka u ugostiteljskim objektima, a neka u crkvenim objektima. U ovoj posljednjoj skupini su i tri biračka mjesta u Istri. 

"Od ukupno 6.544 biračka mjesta, čak 345 locirano je u privatnim kućama, što iznosi 5,3 posto svih birališta u Hrvatskoj. Osim po privatnim kućama, u Hrvatskoj će se glasati i u desetak ugostiteljskih objekata (na primjer restoran u Krapinskim toplicama i caffe bar u Lepoglavi). Ugostiteljski objekti nisu primjerene lokacije za provođenje glasanja kao temeljnog zahtjeva demokratskog društva te se smještanjem biračkih mjesta na takve lokacije umanjuje ozbiljnost najvažnijeg procesa državnog suvereniteta i dovodi u pitanje temeljna demokratičnost", ističu iz Radničke fronte.

 

Zatim dodaju da su u evidenciji biračkih mjesta pronađeni i prostori Katoličke crkve, što je, tvrde, protuustavno i nedopustivo. Među njima su župni stan u Karojbi, župna kuća u Loboriki i župni stan u Vižinadi. 

"Ustav člankom 41. propisuje odvojenost vjerskih zajednica od države. Miješanje vjerskih zajednica u državno ustrojstvo nije dozvoljeno. Rimokatolička crkva temelji se na drugom pravnom sustavu i pravilima kanonskog prava. Biračko pravo je iznimno važan zalog demokratskog društva i pravnog sustava Republike Hrvatske te predstavlja sami temelj Ustava. Ove lokacije je potrebno hitno izmjestiti", smatraju članovi Radničke fronte.

U nastavku ističu da je biralište Loborika u općini Marčana smješteno u župnu kuću, iako se preko puta nalazi područna škola koja je javni prostor te je nepobitno primjerenija lokacija za biračko mjesto.

"Slijedom svega navedenog, apeliramo da se sva sporna birališta izmjeste na primjerene lokacije", zaključuju iz Radničke fronte. (I. B.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa