Nola slavi 20 godina: Fatalni susret u Žminju

0
Gabi i Marijan već 20 godina čine Nolu
Gabi i Marijan već 20 godina čine Nolu

Na današnji dan, 16. travnja, prije 20 godina u Žminju se dogodio fatalan susret koji je, osim dvojce dječaka, ovome svijetu donio i pregršt prekrasnih pjesama.

„Bilo je to 1993. godine u jednom žminjskom kafiću, a svega dva dana kasnije krenula je priča s Nolom. Bio je to naš način da sa svijetom podijelimo svoja razmišljanja, glazbu i optimizam“, rekla nam je bolja polovica Nole, Gabrijela Galant Jelenić prilikom neobičnog obilježavanja dva desetljeća njihova rada i ljubavi.

Naime, u pulskom CD shopu Centar, potpisivali su primjerke svojih CD-ova, a kako to čine već 20 godina, tako su i ovoga puta svirali i pjevali.

Gabi nam je ispričala kako je, s obzirom da je Marijan te večeri prije 20 godina svirao i već se tada bavio glazbom, bilo logično da počnu skupa svirati. „Upoznali smo se na nekom njegovom koncertu. On je svirao, ja sam upala nešto pjevati i tako je sve počelo“, rekla nam je Gabi.

Krenulo je, kaže, polako, s kazetom koje su tada izlazile, nakon toga uslijedio je album 'Dio tebe', pa 'Osmijeh' nakon čega je uslijedila desetogodišnja pauza. „Pauza je bila više prema javnosti, mada smo sve to vrijeme nastupali i radili. Bili smo uz glazbu i stvarali glazbu. Tako da je većina pjesma koje su se poslije našle na albumu 'Iznad oblaka' objavljenom 2009. nastala u tom periodu“, priča Gabi.

Pjesma „Iznad oblaka“ 2010. proglašena je najboljom i dobila Porina, a ove godine album 'Piano' na kojem su se našle pjesme popračene samo klavirom, nominiran je za Porina u kategoriji najbolji album pop glazbe i kako doznajemo, jako dobro prihvaćen o publike.

Na pitanje je li prednost ili mana živjeti i raditi skupa, Gabi kaže da tako žive već toliko dugo da to ni ne primjećuje. „posao i život nam je isprepleten. Ponekad je teško jer se ne možeš od svega odmaknuti, ali s druge strane je vrlo praktično jer u podrumu kuće imamo studio pa kad god nam na pamet padne kakva ideja odlazimo dolje“, veli Gabi.

Kaže kako su i njihovi sinovi muzikalni a hoće li krenuti njihovim stopama, sami će odlučiti. „Jedino je bitno da budu sretni“, rekla je. Marijan dodaje kako je nona koja ih čuva itekako bitna potpora i pomoć njihovu radu te dodaje da su turneje na koje danas odlaze ipak puno mirnije no nekad.

„Jednom smo Gabi i ja ukrcali instrumente u fićo i njime proputovali čitavu Hrvatsku. Vozili smo magistralom 80 kilometara na sat što je iz ove perspektive danas stvarno smiješno, no tada smo se odlično zabavljali“, prisjeća se Marijan i dodaje da je doživljaja i anegdota u zadnja dva desetljeća, bezbroj.

U životu im se dogodilo da su oba puta kada su aktivno krenuli s glazbenom karijerom, dobili dijete, što je, smatraju, vrlo znakovito.

Glazba je njihov život i njihov život je glazba i to se osjeti u svakom stihu njihovih pjesama u kojima su, jednog sasvim običnog utorka, uživali Puljani, ispijajući kavu u pauzi od posla. (Tekst i foto: Paola Albertini)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa