U lipnju IDS odlučuje izlazi li iz koalicije sa SDP-om

0
Ivan Jakovčić (Foto: Arhiva)
Ivan Jakovčić (Foto: Arhiva)

Ivan Jakovčić, šef IDS-a, nema razloga za slavlje budući da nije ušao u Parlament EU. Ali može likovati jer je šefu SDP-a Milanoviću dokazao da bez njega ne može dobiti euizbore, piše Večernji list.

*Da ste bili na Kukuriku listi, ne bi HDZ slavio pobjedu.
- Točno. To je katastrofalna pogreška Milanovićeva tima. Nisu me htjeli na koalicijskoj listi, ja nisam ušao u Parlament, a Milanović je izgubio izbore. Druga njihova strateška pogreška jest ta što su mislili da će IDS-u preoteti Istru, a IDS je u Istri pobijedio. Očekujem da SDP razmisli ima li smisla izgubiti izbore od HDZ-a zbog inaćenja Jakovčiću.

*Očekujete li da će SDP promijeniti strategiju u Istri?
- Ne očekujem da će SDP mijenjati strategiju i da će sjesti s nama za stol i dogovoriti zajednički izlazak na lokalne izbore. IDS-ov kandidat za župana Valter Flego pobijedit će na izborima, a u lipnju ćemo sjesti s vodstvom SDP-a i odlučiti ostaje li IDS u Vladi ili izlazimo iz koalicije.

*Dakle, opet se aktualizira priča o izlasku IDS-a iz Vlade?
- Pa, je li normalno izgubiti izbore samo zato što se netko meni inati?

*Što očekujete od Milanovića sada?
- U mnogo toga se IDS ne slaže sa SDP-om. Evidentno je da je Istra uz mene i da mi SDP nije uspio naštetiti plasiranjem raznih afera kroz kontrolirane medije. Ne pada mi na pamet iduće tri godine sjediti u koaliciji u kojoj me ne žele!

*Je li Milanović na ovim izborima pokazao nedostatak političke mudrosti?
- Neću ići na osobnu razinu. Nemam osobnog animoziteta prema Milanoviću. Moralni sam pobjednik izbora. Jedini sam nastupio s nezavisnom listom.

*Jeste li osobno razočarani?
-Išao sam na izbore jer sam htio ući u Parlament. Ispred mene su samo velike stranke.

*Što će biti s vašom političkom karijerom, za župana se niste ponovno kandidirali, u Parlament EU niste ušli?
- Župan sam još mjesec dana, imam osvojeni saborski mandat i mogu ući u Sabor. Ali o tome ne želim sam odlučivati, prerano je govoriti hoću li u Sabor ili ne.

*Tko vas zamjenjuje u Saboru?
- Giovanni Sponza, gradonačelnik Rovinja.

*Hoćete li se opet kandidirati za šefa IDS-a?
- Ne razmišljam sada o tome. Sklon sam pomlađivanju stranke. Sada je jasno da bih, da sam se ponovno kandidirao za župana, pobijedio. Ali smatram da je vrijeme za mlade ljude.

*Jeste li se čuli s Milanovićem nakon izbora?
- Hahaha, naravno da nisam.

*Pa mogao vas je nazvati i utješiti...
- Utješiti? Trebao bi mi čestitati. Ma gledajte, sumrak je politike kad iz inata meni gubite od HDZ-a, gubite Istru. Kakva je to politika?!

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa