Dr. Nela Sršen: Bolest koju sam preživjela pomogla mi je da razumijem agoniju pacijenata

0
dr. Nela Sršen, dr. Lems Jerin i prof. Anto Babić
dr. Nela Sršen, dr. Lems Jerin i prof. Anto Babić

"Ovu sam knjigu napisala jer sam i sama imala iskustvo borbe s teškom bolešću. To me iskustvo ponukalo da sazrijem, putujem, otkrijem samu sebe i dam pravu vrijednost svom životu i zdravlju“, rekla je prilikom promocije knjige "Rak na duši", autorica, dr. Nela Sršen u prepunoj dvorani pulskog Doma hrvatskih branitelja. Knjigu su predstavili dr. Lems Jerin, prof. Anto Babić i dr. sc. Mario Sošić.

Dr. Sršen je istaknula kako je slušanje vlastitoga tijela najbolji način da ostanemo zdravi. „Naše misli stvaraju realnost koja nas okružuje. Ako strahujemo od neke onkološke bolesti, često se dogodi da upravo od takve bolesti obolimo“, rekla je i naglasila kako, iako su te bolesti često nasljedne, ne moramo biti „žrtve genetskog nasljeđa“.

Autosugestija je izuzetno bitna u izlječenju stoga je dr. Sršen istaknula kako često pacijenti s istom dijagnozom, istim liječnikom i istim metodama liječenja, različito reagiraju na terapiju. „Nije bitno koristimo li konvencionalne ili nekonvencionalne metode liječenja. Bitno je da smo odgovorni prema svom zdravlju“, rekla je.

Babić: Dr. Sršen mi je spasila život i zasigurno je jedna od najvažnijih žena u mom životu

Iskustvo koje je imala s vlastitom bolešću pomoglo joj je, kaže, da bude bolji liječnik i razumije agoniju pacijenata, što je, smatra, privilegija. Javno joj se zahvalio prof. Babić koji je imao priliku pročitati rukopis knjige za vrijeme njegova liječenja od zloćudne bolesti. „Dr. Sršen mi je spasila život i zasigurno je jedna od najvažnijih žena u mom životu“, izjavio je i dodao kako je izuzetno ona pozitivna i humana osoba.

Boris Miletić zahvalio se dr. Neli Sršen
Boris Miletić zahvalio se dr. Neli Sršen

Prof. Babić rekao je da nada u ozdravljenje čini čuda te da nakon takvog iskustva čovjek živi kao da je svaki dan bitan. Ova knjiga, naglasio je, daje upute kako dublje razmišljati o svom životu i brinuti o svome zdravlju.

Dr. Jerin smatra kako knjizi svakako na vrijednosti daje pisanje o bolesti iz vlastitog iskustva. „Ono što je vrhunac ove knjige jest njezino iskustvo kliničke smrti koje opisuje kao blaženi spokoj. Neobjašnjiva je doza energije kojom opisuje stanje pacijenata koji se bore s teškim bolestima i pitanja koja o smislu života tada postavljaju“, veli dr. Jerin.

„Ona se zalaže za duhovno izdizanje i ističe da je zdravlje naše pravo i najveće bogatstvo koje imamo. Predlaže autosugestiju, meditaciju i aktivan odnos prema životu kako bi se othrvali bolesti“, pojašnjava dr. Jerin te knjigu preporučuje bolesnima i zdravima, laicima i liječnicima.

Sošić: Ovo je knjiga o medicini, znanosti i duhovnosti, ne o raku

Dr. sc. Mario Sošić rekao je kako dr. Sršen u knjizi promovira stare vrijednosti. „Ovo je knjiga o medicini, znanosti i duhovnosti, ne o raku“, istaknuo je i dodao da ona u knjizi naglašava da je izvor sreće u nama samima te da je važna komunikacija između duhovnog i tjelesnog stanja.

„Bol koju sam proživljavala pomogla mi je da posložim prioritete i na život gledam iz drugog ugla. To je, smatram, privilegija“, rekla je na kraju dr. Sršen te potpisivala knjigu i odgovarala na pitanja okupljenih. Na na tome što brine o zdravlju mnogih zahvalio joj se i gradonačelnik Pule Boris Miletić i poklonio cvijeće. (Tekst i foto: Paola Albertini)         

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa