Kapuralin: Ćirilica je nekoliko stoljeća bila glavno pismo u hrvatskim zemljama

0
Prosvjedi protiv uvođenja ćirilice
Prosvjedi protiv uvođenja ćirilice

"Hrvatska se nalazi pred završnim činom jednog vrlo štetnog projekta, zbog kojeg će njeni građani snosit dalekosežne posljedice. Hrvatski vlastodršci koji dominiraju u posljednja dva desetljeća taj događaj nazivaju ulaskom ili primanjem u EU", kazao je Vladimir Kapuralin 9. trvanja ne medijskoj konferenciji.

Kapuralin je, komentirajući ulazak Hrvatske u EU, kazao kako o ulasku ili primanju u neku asocijaciju može biti riječi kada se radi o ravnopravnim partnerima, a Hrvatska, kaže Kapuralin, u ovom trenutku to definitivni nije. Stoga je, dodaje, za tu transakciju prikladniji izraz anschluss.

Predsjednik Socijalističke radničke partije upozorio je kako će nakon priključenja ili, kako kaže, prisvajanja Hrvatske od strane imperijalne EU biti će dodatno ugrožen položaj radnika i većeg dijela srednjeg sloja. "Selo i proizvodnja hrane mogli bi biti izbrisani, a zemlja i izvori pitke vode prodani ili predani stranom kapitalu", upozorio je.

Lista SRP-a za EU

"Iako smo u SRP-u bili argumentirano protiv ulaska Hrvatske u EU, a to smo i danas, mi nismo protiv suradnje sa svim narodima ne samo Europe nego i svim slobodoljubivim narodima svijeta, ali na ravnopravnim osnovama. Stoga i prihvaćamo izazov koji pruža mogućnost ulaska u Europski parlament, da bi se zajedno sa komunistima i ostalim istinskim borcima za ravnopravne odnose među ljudima, suprotstavili Europi kapitala, nezaposlenosti, imperijalizma, neokolonijalizma i izrabljivanja vlastitih radnika. Nacionalni decibeli i korporativna retorika nisu interesi naroda, već to mogu biti nosioci klasnih i socijalnih vrijednosti, koji se bore za ukidanje društvenih odnosa na kapitalističkim osnovama izrabljivanja čovjeka po čovjeku. A to može biti socijalistička Europa, zajednica ravnopravnih naroda i zemalja, na čijem tlu su i ponikle prve klice najprije utopijskog socijalizma, a zatim i onog znanstvenog", naveo je Kapuralin pozivajući hrvatske građane koji, kako je rekao, ne gaje iluzije da nam iz Europe sljeduje med i mlijeko ili čarobni štapić kojim bismo riješili naše probleme, da izađu na izbore 14. travnja i svoj glas dati listi Socijalističke radničke partije pod rednim brojem 25.

Vladimir Kapuralin (Foto: Arhiva)
Vladimir Kapuralin (Foto: Arhiva)
Kapuralin: Slijedi li izbacivanje latiničnih slova koja su identična s ćiriličnim?

"Okupljena gomila je protiveći se uvođenju upotrebe ćiriličnog pisma u Vukovaru, kako je to zakonom propisano, pokazala i zavidan nivo neznanja. Interpretirajući ćirilicu, koja je kulturološki pojam sa nekim samo njima poznatim parametrima i kvalifikacijama, oni su osramotili i dio vlastite povijesti", kazao je Kapuralin komentirajući prosvjede protiv uvođenja ćirilčnog pisma u Vukovaru.  

"Varijanta ćirilica nekoliko stoljeća koristila kao glavno pismo u hrvatskim zemljama. Ako pak to društvo koje se jučer tamo okupilo to ne zna, a većina ne zna, onda su im manipulatori to trebali objasniti, umjesto da ih svjesno dovode u situaciju  da sramote sebe i druge", izjavio je Kapuralin.

Osim toga, navodi predsjednik SRP-a, toj ekipi bi netko trebao objasniti da je 1893. godine u Puli osnovana Ćirilometodska družba, koja je imala zadatak prikupljat sredstva i inicirat podizanje hrvatskih škola u Istri, a koju su vodila imena poput Vjekoslava Spinčića, Dinka Vitezića, Viktora Cara Emina, Matko Laginja i drugih.

"Postavlja se pitanje, kako bi zdrav razum reagirao, da se u Japanu netko sjeti organizirati protest, protiv upotrebe latiničnog pisma, jer su na dva njihova grada u ratu bacili atomske bombe oni koji  koriste latinično pismo", navodi Kapuralin i pita se možemo li očekivat da će u konačnici biti upućen zahtjev da se u Hrvatskoj iz upotrebe izbace ona latinična slova koja su identična sa ćiriličnim.

Naoružavanje sirijskih pobunjenika

"Informacija o prodaji hrvatskog oružja, koje je završilo u rukama sirijskih pobunjenika i njihovih inozemnih pomagača-plaćenika i jako zakašnjelo priznanje hrvatske oligarhije, koje bi bilo potpuno izostalo, da informaciju nisu otkrili vanjski nezavisni izvori, je još jedan u nizu pokazatelja o nepostojanju hrvatske suverenosti i njene vazalne podčinjenosti svojim gospodarima, koje traje od same secesije 90-ih pa do danas", istaknuo je Kapuralina na medijskoj konferenciji.

Tom transakcijom oružja, navodi Kapuralin, Hrvatska je dala konkretan doprinos u podršci i okrupnjavanju novog svjetskog fašističkog poretka. "Posipanje pepelom njenog predsjednika je uvreda zdravom razumu onih kojima se ta poruka šalje", dodao je.

"Osim što je hrvatsko vodstvo ovime okrvavilo svoje ruke, ono nije u interesu Hrvatske, već od toga možemo imati samo štete. U tradicije većine hrvatskih građana nije učešće ili podržavanje vojne intervencije svjetskih moćnika u treće zemlje, već građenje međunarodne koegzistencije suradnje, sa svim slobodoljubivim narodima, u čemu i Hrvatska ima 30-godišnje iskustvo, kroz Pokret nesvrstanih, kojeg je i sama bila dio", kazao je na konferenciji za medije predsjednik Socijalističke radničke partije Vladimir Kapuralin.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa