Peđa Grbin: Uzori Pule moraju biti Prag i Milano

0
Peđa Grbin (Foto: tportal)
Peđa Grbin (Foto: tportal)

Program razvoja Pule u sljedeće četiri godine, pod nazivom Pula je bitna, u Domu hrvatskih branitelja, 3. travnja, predstavio je kandidat za gradonačelnika koalicije SDP-HSU-SDSS-HSLS Peđa Grbin, piše tportal.

'Program koji vam predstavljamo odgovor je na najteže pitanje - kako ćemo ostvariti naše težnje i pretvoriti Pulu u grad kakav želimo. Mi se nismo bavili nerealnim obećanjima. To ste dovoljno slušali. Ovim programom građanima nudimo projekte za koje znamo da ih možemo ostvariti i za koje znamo da su potrebni za poboljšanje kvalitete života', kazao je Grbin.

Najvećim prioritetom, istaknuo je gospodarski oporavak i ponovno zapošljavanje ljudi koji su zbog krize izgubili radno mjesto. Podsjetio je da je Pula uvijek bila industrijski grad te da će u osmišljavanju budućnosti Uljanik još dugo vremena biti na prvom mjestu.

'Danas nam pokušavaju prikazati da su industrija i industrijska proizvodnja mrtvi, a da nas razvoj čeka samo kroz turizam i prateće uslužne djelatnosti. Smatramo da takva politika treba radikalan zaokret. Za nas industrija i turizam mogu egzistirati, kao što to čine i u mnogim drugim mjestima pa ne treba zaboraviti da su i Prag, Milano ili Venecija i turistički i industrijski gradovi i da nam zbog toga oni moraju biti uzor u planiranju gospodarskog razvoja našeg grada', kazao je Grbin.

Kako smatra, ono što predstavlja najveći nedostatak i kočnicu širenju razvoja pulskog gospodarstva je nepostojanje posebne zone, infrastrukturno opremljene, u kojoj bi se pulsko gospodarstvo moglo slobodno širiti. Stoga se zalaže da Grad Pula, u suradnji sa susjednim općinama i Gradom Vodnjanom ide u osnivanje središnje poduzetničke zone za južnu Istru.

Kako zbog svoje veličine tako i zbog broja nezaposlenih na svome području, Pula će morati ponijeti najveći teret izgradnje takve zone, ali ona neće moći zaživjeti ni funkcionirati bez pomoći i suradnje susjednih općina i gradova, županije i države.

'Ulaganja u turizam ćemo usmjeriti u male hotele, idealne za oživljavanje centra grada – lokacija Delfina, nasuprot katedrale primjer je neuređene i zapuštene lokacije na kakvoj bi se mogao izgraditi takav hotel. Smatramo nužnim uključiti se i u programe poticaja ministarstava turizma te poduzetništva i obrta usmjerene u podizanje kvalitete privatnog smještaja, jer je upravo privatni smještaj čitav niz godina nositelj pulskog turizma, a istovremeno se na taj način našim sugrađanima osigurava i dodatni prihod, često nužan za omogućavanje normalnog života. Jedna od mjera koja bi pomogla malim hotelijerima i domaćinstvima koja se bave smještajem je i stvaranje zajedničke recepcije, sufinancirane od grada i TZ-a, koja bi pomogla gostima u pronalaženju smještaja, a iznajmljivačima u pronalaženju gosta i smanjenju birokracije', kazao je Grbin.

Istaknuo je da nisu protiv projekta Brijuni rivijera, ali da se razvoj grada ne može temeljiti na samo jednom projektu. Osvrnuo se i na nedavno izglasavanje izrade Urbanističkog plana uređenja Katarina - Monumenti napomenuvši da je to primjer kako ova koalicija neće raditi, jer će se kod donošenja tako važnih dokumenata pitati građane za mišljenje.

'U suradnji sa županijom kao vlasnikom, želimo razvijati i zdravstveni turizam budući da on ima brojne prednosti pred sezonskom turističkom ponudom, prvenstveno zato što osigurava svoje usluge tijekom cijele sezone, a sekundarno jer se njime otvaraju stručna i bolje plaćena radna mjesta', kazao je Grbin, a jedan od ciljeva je i izgradnja garažne kuće u ulici Marsovo polje te plutajuća garažna kuća na Rivi, uz glavni ulaz Uljanika, čime bi građani dobili više parkirnih mjesta što je jedan od glavnih pulskih prometnih problema, piše tportal.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa